Tevreden winnaar Dumoulin heeft gemengde gevoelens door Nice

Tom Dumoulin boekte vrijdag een indrukwekkende tijdritzege in de Tour de France. De Nederlander heeft door de gebeurtenissen in Nice wel gemengde gevoelens over zijn prestatie.

Dumoulin hield de concurrentie ruim achter zich. Zelfs tijdritspecialist Chris Froome kon niet echt in de buurt komen van zijn eindtijd.

De Limburger was tevreden over zijn rit, maar besefte dat er ook andere zaken in het leven zijn. "Het wordt overschaduwd door iets belangrijkers, dus ik sta hier wel met een gemengd gevoel", zei de 25-jarige coureur van Giant-Alpecin direct nadat hij was gefinisht.

Dumoulin verwees naar de aanslag in Nice, waar een terrorist met een vrachtwagen inreed op feestende mensen. Zeker 84 mensen kwamen om.

Waanideeën

De Nederlands kampioen tijdrijden vond het desondanks goed dat de Tour verder is gegaan. "Toen ik in de teambus kwam voor de start, was het nog de vraag of de rit door zou gaan. Ik denk dat het goed is dat we onszelf die vraag stellen en ik denk dat de beslissing om wel te rijden uiteindelijk ook de juiste is."

"Niet alleen voor mezelf, maar meer omdat ik vind dat we onze samenleving niet kunnen laten leiden door dit soort gekken, door dit soort acties, door dit soort mensen met hun waanideeën. Daar staan wij boven en dat moeten we ook uitstralen door niet ons dagelijks leven te laten bepalen door deze terroristen. Maar sport is nu wel minder belangrijk."

Onderweg was Dumoulin vooral bezig met zijn rit. "Het was onderweg wel gevaarlijk met de wind. Ik moest soms letterlijk alle zeilen bijzetten om alles goed op de weg te houden. Uiteindelijk heb ik netjes en verzorgd gereden."

Froome

Dumoulin wist dat geletruidrager Froome waarschijnlijk zijn naaste belager zou zijn en dat kwam uit. "Dat het verschil meer dan een minuut (1.03, red.) zou zijn, had ik me niet kunnen voorstellen. Dit geeft heel veel vertrouwen."

Ondanks het dubbele gevoel sprak de Limburger van een geslaagde missie. "De vorm is goed, daar ben ik blij mee. Hopelijk kan ik die vasthouden tot in Rio."

Van de tijdrit op de Olympische Spelen heeft Dumoulin namelijk zijn belangrijkste seizoensdoel gemaakt. "Ik moet nu zorgen dat ik niet meer te veel in het rood ga."

Lees meer over:
Tip de redactie