Wielrennen

Porte roept organisatie op tot actie na 'gekkenwerk' op Mont Ventoux

Richie Porte was na afloop van de twaalfde etappe allerminst te spreken over de organisatie van de Tour de France.

"Als ze het publiek niet onder controle kunnen houden, wat dan wel? Er staat allemaal publiek voor je neus, ze duwen je continu, dit was gekkenwerk", aldus de Australiër tegenover de verzamelde pers na afloop van de chaotisch verlopen etappe.

In de slotklim was Porte, net als Chris Froome en Bauke Mollema, betrokken bij een valpartij. De 31-jarige kopman van BMC botste tegen een motor aan die waarschijnlijk werd opgehouden door een aantal toeschouwers. Daarbij verloor hij de nodige tijd.

"Ze kunnen dit niet negeren. Het is een complete rotzooi, ze moeten hier iets aan gaan doen", besloot Porte, wiens tijd door de jury gecorrigeerd werd. De Australiër kreeg uiteindelijk dezelfde tijd als Mollema, die als tiende over de streep kwam.

Rodriquez

Joaquim Rodriquez (Katusha) was het volledig met Porte eens. "Er waren zoveel mensen op de klim. Het waaide ook vervaarlijk hard, maar die toeschouwers vormden het echte probleem. Ik weet niet wat er aan de hand is in deze Tour, maar voor mij is duidelijk dat de organisatie de boel niet onder controle heeft."

Romain Bardet (AG2R) noemde de gebeurtenissen op de Mont Ventoux onaanvaardbaar. "Het was niet veilig. We moeten hier een stevig gesprek over hebben met de Tourleiding. Ik heb dit nog nooit meegemaakt.''

Lees meer over:
Tip de redactie