Tourfavoriet Froome tijdlang zonder fiets tijdens beklimming Mont Ventoux

Geletruidrager Chris Froome heeft donderdag tijdens de twaalfde etappe van de Tour de France door een bizar incident zeker een minuut niet over zijn fiets kunnen beschikken op de Mont Ventoux.

Een motor werd op ongeveer één kilometer van de top vermoedelijk opgehouden door een aantal fans langs de kant. Richie Porte, die samen met Froome en Bauke Mollema was ontsnapt uit het peloton, kon het voertuig niet ontwijken en viel op de grond.

Froome dook boven op de Australiër van BMC en kon niet verder omdat zijn fiets kapot was gegaan. De Brit van Team Sky rende een stuk zonder fiets omhoog.

Pas na zeker een minuut kreeg hij een fiets van de materiaalwagen van de organisatie, maar Froome kon daar ook niet mee uit de voeten. Vlak voor de finish wisselde hij nogmaals van fiets en ook deze keer kostte dat hem wat tijd.

Mollema

Froome kwam uiteindelijk als 25e over de finish en verloor 1 minuut en 40 seconden ten opzichte van Mollema. Dat ging echter niet ten koste van zijn leidende positie in het algemeen klassement, bleek na een besluit van de Tourorganisatie. De Brit kreeg dezelfde tijd als Mollema.

Mollema krabbelde na het incident wel snel overeind en stapte weer op zijn fiets. De Nederlander staat in het algemeen klassement nu vierde op 56 seconden van Froome en negen seconden van nummer twee Adam Yates.

Oorspronkelijk zou de 29-jarige Nederlander de tweede plek innemen in het algemeen klassement, maar naast Froome kreeg ook Nairo Quintana een tijdcorrectie. De Colombiaan kreeg net als Tejay van Garderen en Alejandro Valverde de tijd van Yates (4.37.15), waardoor Quintana derde staat met nog twee seconden voorsprong op Mollema. 

De rit werd gewonnen door de Belg Thomas De Gendt. Zijn landgenoot Serge Pauwels finishte als tweede.

Tip de redactie