Wielrennen

Dumoulin spaart zich in Mont Ventoux-etappe voor tijdrit

Tom Dumoulin zal in de twaalfde rit, met de finish op de Mont Ventoux, in elk geval niet aanvallen. De renner van Giant-Alpecin houdt rekening met de tijdrit van vrijdag.

Volg de twaalfde etappe in het liveblog.

"Ik ga me sparen voor de tijdrit. Woensdag heb ik al te veel op het kantje gehangen en daardoor energie verspeeld", aldus Dumoulin, die zondag de negende etappe won.

De 25-jarige Limburger ziet zichzelf niet als favoriet voor de winst in de 37,5 kilometer lange tijdrit vrijdag. "Ik heb 50 procent kans om te winnen. Het lijkt wel alsof iedereen me nu al als de winnaar ziet, terwijl er genoeg andere kandidaten zijn."

"Ik ben er helemaal niet op deze manier mee bezig. Ik ga alleen mijn best doen om te winnen en daarom spaar ik me vandaag op weg naar de Ventoux", besloot Dumoulin.

Skin suit

De Nederlands kampioen tijdrijden staat vrijdag met een speciaal 'skin suit' aan de start van de 37,5 kilometer lange rit tegen de klok.

Zijn team Giant-Alpecin heeft in samenwerking met de TU Delft een 3D-print van Dumoulin op ware grote gemaakt, waarmee uitgebreid in de windtunnel is getest. Op basis daarvan is een pak ontwikkeld dat de Limburger tijdwinst moet opleveren.

''Het gaat soms om fracties van secondes, zeker tijdens een tijdrit'', liet Dumoulin weten. ''Als een sneller pak al voor een klein beetje verbetering kan zorgen, kan dat het verschil maken.''

Windstoten

De rit van donderdag leidt de renners, op de Franse nationale feestdag 'Quatorze Juillet', over 177 kilometer van Montpellier naar Le Chalet Reynard. Vanwege windstoten heeft de organisatie besloten de finish te verplaatsen naar zeven kilometer van de top van de Mont Ventoux.

In de tijdrit van vrijdag rijden de renners van Bourg-Saint-Andéol naar Vallon Pont D’Arc.

Lees meer over:
Tip de redactie