Wielrennen

Parcours twaalfde Touretappe: finish voor top Mont Ventoux

In de twaalfde etappe van de Tour de France rijdt het peloton in 179 kilometer van Montpellier naar de finish op de Le Chalet Reynard. Aanvankelijk zou de eindstreep op de top van de Mont Ventoux liggen, maar door de harde wind werd het parcours zeven kilometer ingekort.

De rit begint donderdag vrij vlak en pas in de laatste 40 kilometers wordt het klimmen: een col van de vierde categorie en een van de derde. Daarna volgt de finish op zeven kilometer van de top van de Mont Ventoux.

Aanvankelijk lag de eindstreep boven op de beruchte berg, maar uit veiligheidsoverwegingen vanwege verwachte windstoten besloot de Tourorganisatie woensdag om de finish te verplaatsen naar Le Chalet Reynard.

De Mont Ventoux is voor de zestiende keer finishplek in de Ronde van Frankrijk. In 1951 was het de eerste keer dat de berg het toneel was van de Tour. De Fransman Lucien Lazarides schreef die rit op zijn naam.

De laatste keer dat het peloton de 'Kale Berg' beklom, was in 2013. Chris Froome was in die etappe de snelste. De uiteindelijke winnaar van de gele trui schreef daarmee geschiedenis door als eerste Engelsman ooit te winnen op de Mont Ventoux. In 2015 verscheen een Nederlandse speelfilm over de Mont Ventoux.

Afstand: 177 kilometer

Vertrek: 11.45 uur
Verwachte aankomst: 17.10 uur

Doorkomsten bergklassement:
Côte de Gordes, na 131,5 kilometer (vierde categorie)
Col des Trois Termes, na 135,5 kilometer (derde categorie)

Supersprint:
Mollégès-Gare, na 102,5 kilometer

Lees meer over:
Tip de redactie