Wielrennen

Afgestapte Langeveld had te veel last van zijn maag op eerste klim

Sebastian Langeveld moest dinsdag tot zijn eigen verdriet afstappen in de Tour de France. De Nederlander had te veel last van zijn maag om zijn weg te kunnen vervolgen in de tiende rit naar Revel.

Op de eerste klim van de dag moest de 31-jarige Zuid-Hollander lossen uit het peloton, om enkele kilometers later zijn fiets langs de kant te zetten op de Port d'Envalira.

"Op zo'n vijf kilometer voor de top had ik al zo'n grote achterstand dat ik het onmogelijk nog naar de finish kon redden", legt Langeveld uit op het Instagram-account van zijn ploeg Cannondale. "Dat doet me heel erg veel pijn."

Voor het ontbijt had de Nederlander naar eigen zeggen nog nergens last van. "Daarna voelde ik mijn maag een beetje opspelen. Onderweg naar de start moest ik overgeven. Dan weet je dat het een hele opgave gaat worden."

"In de bus probeerde ik nog wat te eten en drinken, maar mijn maag was te erg van streek. Vandaag was de allerslechtste dag om een slechte dag te hebben, met onder meer 25 kilometer klimmen. Dan wordt het een gevecht om de eindstreep te halen."

"Ik heb hier keihard voor gewerkt, met een trainingsstage op hoogte. Ik heb er alles aan gedaan om in optimale conditie aan de Tour te beginnen en dan is het in een paar uur helemaal voorbij."

Eerste Nederlander

Langeveld is de eerste Nederlander die de strijd heeft gestaakt in deze editie van de Ronde van Frankrijk. Na het afstappen van de Cannondale-coureur zijn er nog 192 renners over in de Tour.

De Nederlander stond op de 145e plaats in het algemeen klassement op ruim een uur en drie kwartier van geletruidrager Chris Froome.

Vorig jaar haalde Langeveld de finish in Parijs ook niet, toen gaf hij op in de vijftiende etappe. In 2008 (131e), 2012 (150e) en 2014 (131e) reed hij de Tour wel uit.

Bekijk de klassementen in de Tour

Lees meer over:
Tip de redactie