Wielrennen

Froome kijkt al uit naar etappe met finish op Mont Ventoux

Afgezien van de zware klim direct aan het begin hoefde Chris Froome dinsdag amper energie te verspillen in de tiende etappe van de Tour de France. Met donderdag de rit naar de Mont Ventoux hoopt de geletruidrager woensdag op wederom zo'n relatief rustige etappe.

"We hopen dat woensdag net zo'n dag wordt als dinsdag, weer een dag die we kunnen wegstrepen zonder dat er echt wat gebeurt", aldus Froome. "De rit naar de Mont Ventoux is absoluut het volgende grote doel waar we ons op richten."

De Brit was er van tevoren niet helemaal gerust op dat de tiende etappe zonder problemen zou verlopen. 

"Het was een nogal vreemd begin", zegt Froome. "Er was veel werk te doen voor ons team om te zorgen dat er een kopgroep ontstond waar wij tevreden over waren. En de afdaling was volledig in de mist. Nairo Quintana viel een aantal jaar geleden in de Giro een keer aan in zo'n afdaling, dus ik hield hem wel met een schuin oog in de gaten."

Genieten

Quintana hield zich rustig, waardoor Sky zonder incidenten de koers kon controleren.

"De jongens hebben me wederom goed van voren gehouden, ook in de laatste 30 kilometer toen er even sprake was van wat zijwind", stelt de titelverdediger, die er geen enkel probleem mee heeft dat hij ruim anderhalve week voor Parijs al in de leiderstrui rijdt.

"Dit is waar het allemaal om draait, om in het geel te rijden. Het is een speciaal gevoel en ik probeer er zoveel mogelijk van te genieten."

Sagan

Peter Sagan, die de groene trui weer overnam van Mark Cavendish, spande zich wel bovenmatig in. De wereldkampioen zat in de beslissende kopgroep, maar eindigde achter ritwinnaar Michael Matthews voor de zeventiende keer in zijn carrière als tweede in een Touretappe.

"Ik heb heel veel energie verbruikt tijdens de etappe omdat een heleboel andere renners in de kopgroep niet wilden meewerken. Ik zorgde met een aanval voor een splitsing in de laatste 25 kilometer, maar vervolgens lieten de andere renners mij alle gaatjes dichtrijden."

"Matthews zat daardoor in de beste positie voor de sprint, want ik had al aardig wat energie verspild. Ik ben blij voor Michael dat hij een Tourrit heeft gewonnen en ik ben bij dat ik de groene trui weer heb."

Lees meer over:
Tip de redactie