Wielrennen

Parcours tiende Touretappe: Kans voor aanvallers met klim vlak voor finish

Het peloton verlaat dinsdag in de tiende etappe van de Tour de France de Pyreneeën. De rit gaat over 197 kilometer van Escaldes-Engordany naar Revel. 

Al na 24 kilometer wacht de eerste en zwaarste col van de dag: 22,6 kilometer klimmen op de Port d’Envalira. Het is met 2408 meter de hoogste berg tijdens deze Tour de France.

Daarna is de etappe overwegend vlak, waardoor een massasprint tot de mogelijkheden behoort. Maar het is niet uitgesloten dat een aantal renners weet weg te komen op een bergje van de derde categorie, 7 kilometer van de streep 

De laatste keer dat Revel het toneel was van een finish in een Touretappe was in 2010. Aleksandr Vinokourov pakte toen de ritzege. Tien jaar eerder was het de Nederlander Erik Dekker die in Revel de etappe won.

Chris Froome gaat dinsdag opnieuw van start in de gele leiderstrui. De Brit van Team Sky kwam in de negende rit, die werd gewonnen door Tom Dumoulin, niet in de problemen.

Adam Yates is de nummer twee met zestien seconden achterstand. Naïro Quintana, die wordt beschouwd als Froomes grootste concurrent, heeft een achterstand van 23 seconden. 

Afstand: 197 kilometer

Vertrek: 12.30 uur
Verwachte aankomst: 17.13 uur

Doorkomsten bergklassement:
Port d’Envalira, na 24 kilometer (eerste categorie)
Côte de Saint-Ferréol, na 190 kilometer (derde categorie)

Supersprint:
Aigues Vives, na 122,5 kilometer

Lees meer over:
Tip de redactie