Wielrennen

'We moesten Dumoulin er even aan herinneren hoe goed hij is'

Tom Dumoulin logenstrafte zondag zijn eigen woorden door de koninginnenrit van Tour de France op zijn naam te schrijven.

De 25-jarige Limburger kende door een valpartij in een training vlak voor de Tour en een verkoudheid aan het begin van de ronde een heel moeizame eerste week, waardoor hij zaterdag voor de achtste etappe nog stelde dat een rit winnen "lastig" zou worden.

"Dat betekent dat hij zichzelf lager neerzet dan dat hij er daadwerkelijk voorstaat", zegt ploegleider Marc Reef in het hotel van Giant-Alpecin met een lach in gesprek met NU.nl.

"Of we hem eraan moesten herinneren hoe goed hij is? Zeker, en zijn ploegmaten hebben dat ook gedaan. Maar hij moet het zelf allereerst voelen voordat hij kon geloven dat een ritzege mogelijk was."

Volgens Reef zag hij vanaf de rit van donderdag al dat zijn pupil aan het verbeteren was. "Tom reed echt heel lang op kop in die vlakke etappe. Zijn ploeggenoten zeiden ook allemaal dat hij ongelooflijk hard reed, maar zelf zei hij nog dat hij zich slecht voelde."

"Het tweede lichtpuntje was zaterdag toen hij vlak voor de Tourmalet op een ontzettend lastig moment met dertien man wegreed uit het peloton. Die kopgroep werd teruggepakt, maar zijn benen werden beter en beter en Tom ging er zelf ook meer in geloven."

Vuist

Dat culmineerde zondag in de zware Pyreneeënrit over vijf serieuze cols in de eerste zege in een Tourrit in de carrière van Dumoulin.

"Op zo'n vier kilometer van de streep, toen de achtervolgers lang op veertig seconden bleven hangen, dacht ik: dit gaat niet meer mis", zegt Reef. "Al geloof ik dat Tom pas in de laatste kilometer echt in de zege begon te geloven."

Vlak voordat Dumoulin over de finish kwam, draaide hij zich om en balde hij zijn vuist in de richting van zijn trainer Adriaan Helmantel, die in de volgauto achter hem zat.

"Dat was natuurlijk een supermooi moment", aldus Helmantel. "Vanaf het trainingskamp in de Sierra Nevada hebben we hier samen naartoe gewerkt. De afgelopen dagen ging het nog niet zoals gehoopt en als het er dan nu zo uitkomt, dan is dat geweldig."

"Het was ook fijn dat ik erbij was. Ik heb een aantal overwinningen van Tom op afstand meegemaakt. Dat is ook prima, als trainer ben je er nu eenmaal niet zo vaak bij in de koers, maar dat maakt het extra speciaal dat ik er nu wel bij was."

Klassement

De eerste Nederlandse zege in een bergetappe in de Tour sinds Michael Boogerd in 2002 zal er ook voor zorgen dat het Nederlandse wielerpubliek nog meer reikhalzend uit zal kijken naar het moment dat Dumoulin voor het klassement zal gaan in de Tour.

Dit jaar is de olympische tijdrit in Rio de Janeiro zijn hoofddoel, waardoor de Limburger zonder klassementsambities begon aan de Ronde van Frankrijk.

"Tom heeft vorig jaar vanuit het niets een klassement gereden in de Vuelta en daardoor zijn de verwachtingen voor een klassement in de Tour ontzettend hoog", weet Reef.

"Het zou kunnen dat we volgend jaar het klassement in de Tour wel als doel zullen stellen, maar dan mag je niet meteen verwachten dat hij met de beteren meegaat. Het moet, in ieder geval in onze filosofie, stap voor stap gebeuren."

Bekijk alle Tourklassementen

Lees meer over:
Tip de redactie