Froome verrast in afdaling en slaat dubbelslag in loodzware Tourrit

Chris Froome heeft zaterdag in de loodzware achtste etappe van de Tour de France de gele trui gepakt. De Brit schreef op indrukwekkende wijze de rit in de Pyreneeën op zijn naam.

Froome reed in de afdaling van de Col de Peyresourde weg bij zijn concurrenten en kwam na 184 kilometer solo over de streep in Bagnères-de-Luchon. De kopman van Team Sky had dertien seconden voorsprong op Daniel Martin. Joaquim Rodriguez kwam als derde over de streep.

Bauke Mollema was op de negende plek de beste Nederlander. Hij moest eveneens dertien seconden toegeven op Froome. 

Wilco Kelderman kwam op ruimere achterstand van Froome binnen. De kopman van Lotto-Jumbo moest ruim anderhalve minnuut toegeven op de Brit. Hij finishte vlak achter een groepje met onder meer Alberto Contador.

Van Avermaet

Dankzij zijn ritzege nam Froome de leiding in het algemeen klassement over van Greg van Avermaet. De Belg moest in de zware bergetappe door de Pyreneeën het peloton al snel laten gaan en kwam op ruime achterstand binnen.

Achter Froome bezet Adam Yates de tweede plaats in het klassement. De Brit staat op zestien seconden van de Sky-renner. Rodriguez staat derde. Mollema is de nummer tien met 23 seconden achterstand op Froome.

Pinot

De 184 kilometer lange etappe van Pau naar Bagnères-de-Luchon kende vier zware beklimmingen en vooraf was al duidelijk dat er verschillen in het algemeen klassement gemaakt zouden worden.

Thibaut Pinot, Rafal Majka en Tony Martin zochten tijdens de eerste beklimming van de dag de aanval. Het trio nam op de Col de Tourmalet afstand van het peloton. Pinot kwam als eerste boven op de eerste berg van de buitencategorie deze Tour. Het leverde de Fransman van FJD een geldprijs van 5000 euro op.

Video: Samenvatting achtste etappe

Na de beklimming sloot Martin weer aan bij Pinot en Majka, maar het trio wist niet uit de greep van het peloton te blijven. Op de Col de Val Louron-Azet, de derde beklimming van de dag, werden de koplopers ingelopen. Wilco Kelderman kwam in de afdaling nog ten val, maar kon snel weer aansluiten.

Team Sky reed lange tijd aan kop in het peloton en legde een hoog tempo aan de dag. Daardoor was het peloton uitgedund tot 27 renners, die met ongeveer 22 kilometer te gaan aan de laatste klim van de dag begonnen.

Michael Morkov was op dat moment al afgestapt. De Deen werd zodoende in de achtste rit pas de eerste uitvaller in deze editie van de Tour de France.

Afdaling

Op de Col de Peyresourde gebeurde lange tijd weinig. Op ongeveer twee kilometer voor het einde van de klim zocht Sky-renner Sergio Henao de aanval. Zijn tempoversnelling was veel renners, onder wie Kelderman en Contador te machtig. 

Op de top van de klim van de eerste categorie maakte Froome tempo. Hij kwam als eerste boven en reed in de afdaling weg van zijn achtervolgers. Hij behield zijn voorsprong en kwam solo over de streep in Bagnères-de-Luchon.

Froome zorgde al voor de vijfde Britse etappezege in deze editie van de Tour. Sprinter Mark Cavendish won drie ritten, vrijdag zegevierde Steve Cummings tijdens de eerste Pyreneeënrit.

Lees meer over:
Tip de redactie