Wielrennen

Giant-Alpecin niet blij met demarrage kopman Barguil in zevende rit

Warren Barguil verloor vrijdag geen tijd in de eerste Pyreneeënrit van de Tour de France, maar hij was wel een van de weinige klassementsrenners die in de problemen kwam op de Col d'Aspin. Dat zorgde voor kritiek vanuit zijn ploeg Giant-Alpecin.

Ploegleider Marc Reef was zaterdag voor de start van de achtste etappe zeer uitgesproken over Barguil. Hij vindt dat de kopman zich aan de stalorders moet houden.

"We waren teleurgesteld in Warren. Hij ging op de eerste echte col in de Tour na 3 kilometer in de aanval, terwijl er nog zeventig man bij elkaar zat en FDJ controleerde. Hij zei dat het kwam omdat hij snelheid had van een afdaling en daarvan wilde profiteren en kijken wat er zou gebeuren.''

De 24-jarige Barguil moest lossen op de Col d'Aspin, maar sloot in de afdaling weer aan bij de favorietengroep, waardoor hij in het klassement zevende staat in dezelfde tijd als onder anderen Chris Froome, Nairo Quintana, Bauke Mollema en Wilco Kelderman.

Volgens Reef had Barguil zo maar tijd kunnen verspelen. ''Hij vergeet dat die inspanning van 30 tot 60 seconden er een is die je de rest van de rit voelt. Bovendien deed hij het op een grote versnelling, wat ook al niet zijn specialiteit is. Weet je, Warren is echt een coureur die op emotie koerst. Daar zijn we al een jaar mee bezig dat eruit te krijgen. Hij leek het kwijt te zijn, maar nu stak het weer op."

Geen paniek

Giant-Alpecin-trainer Adriaan Helmantel wilde niet te zwaar tillen aan de problemen die Barguil had tijdens de eerste serieuze klim van deze Tour.

"Het is niet supergoed voor je vertrouwen als je moet lossen, maar aan de andere kant is er ook nog weinig aan de hand", zegt hij in gesprek met NU.nl.

"Uiteindelijk zat Warren op de finish wel weer bij de groep met favorieten en staat hij er nog steeds hartstikke goed voor", zegt Helmantel.

"Je hebt natuurlijk liever dat hij er makkelijk bij zit. Maar er is zeker geen reden tot paniek."

Prudhomme

Barguil is samen met Romain Bardet, Pierre Rolland en Thibaut Pinot - die vrijdag de verliezer van de dag was en twee minuten verloor - de Franse hoop voor het klassement.

Voor de zevende etappe kwam Tourbaas Christian Prudhomme naar de bus van Giant-Alpecin om hoogstpersoonlijk een aantal belangrijke gasten voor te stellen aan Barguil.

De nummer veertien van de Tour van vorig jaar mikt ook dit jaar weer op een plek in de top vijftien van het eindklassement en volgens Helmantel is het de bedoeling dat de klimmer nog verbeterd richting het tweede deel van de Ronde van Frankrijk.

"In de Ronde van Zwitserland is Warren diep gegaan. Tussen 'Zwitserland' en de Tour hebben we vervolgens gas teruggenomen met het idee dat hij later in de Tour nog kan groeien."

"Het is nu nog het begin van de Tour, dat zou een verklaring kunnen zijn voor zijn problemen op vrijdag. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen."

Tip de redactie