Wielrennen

Froome verwacht wel grote verschillen na laatste twee Pyreneeënritten

Chris Froome had er geen enkel probleem mee dat de klassementsrenners elkaar vrijdag in de eerste Pyreneeënrit van de Tour de France met rust lieten, aangezien de etappes van zaterdag en zondag loodzwaar beloven te worden.

"Vrijdag was een goede dag voor de klassementsrenners om weg te kunnen strepen", aldus Froome. "Er komt een heel belangrijk weekend aan en het was beter om wat energie te sparen voor wat er nog komen gaat."

In de door de Brit Steven Cummings gewonnen zevende rit stond nog slechts één klim van eerste categorie op het programma.

Zaterdag komt het peloton tussen Pau en Bagnères-de-Luchon vier serieuze Pyreneeëncols tegen: de Col du Tourmalet (buitencategorie), de Hourquette d'Ancizan (tweede categorie), de Col de Val Louron-Azet en de Col de Peyresourde (beide eerste categorie), waarvan de top op 15,5 kilometer van de streep ligt.

"Vrijdag was geen makkelijke rit, er zullen veel renners met vermoeide benen zijn", aldus Froome, die voorlopig zesde staat in het klassement op 5.57 minuten van geletruidrager Greg Van Avermaet. "Maar na de ritten van zaterdag en zondag zullen er echt grote tijdsverschillen zijn."

Movistar

Team Sky van titelverdediger Froome en Movistar van zijn grootste concurrent Nairo Quintana zijn voorlopig de twee ploegen die in de lastige etappes het beeld bepalen vooraan het peloton. Tijdens de rit van vrijdag was te zien dat de twee kopmannen enige tijd in gesprek waren.

"We praatten over de halve finale op het EK voetbal van donderdagavond", grapte Froome. "Nee, we spraken gewoon over de koers, over welke ploeg de verantwoordelijkheid zou nemen in het peloton in de achtervolging op de kopgroep. We kwamen overeen om het werk te verdelen."

"Movistar heeft uiteindelijk een stuk harder op kop gereden dan wij vrijdag. Het leek erop alsof ze de kopgroep terug wilden halen en voor de ritzege wilden gaan. Maar op Col d'Aspin namen ze wat gas terug, toen hadden ze niet meer genoeg mannetjes over om kopwerk te doen."

De achtste etappe begint zaterdag officieel om 12.20 uur. De finish wordt verwacht tussen 17.05 uur en 17.50 uur.

Bekijk alle klassementen en etappe-uitslagen

Lees meer over:
Tip de redactie