Wielrennen

'Verwacht nog niet heel veel vuurwerk tussen klassementsrenners'

Stef Clement denkt niet dat de topfavorieten elkaar vrijdag in de eerste Pyreneeënrit van deze Tour de France al echt gaan bestoken. Bij Giant-Alpecin ligt de focus op Warren Barguil, al lijkt Tom Dumoulin wat beter in vorm te komen.

"Ik denk dat je vandaag nog niet zo heel veel kunt uitrichten als kopman, het gaat om secondenwinst als je vandaag aanvalt", aldus Clement bij de start in L'Isle Jourdain in gesprek met NU.nl.

"Ik verwacht nog niet heel veel vuurwerk tussen de klassementsrenners, zaterdag en zondag zijn de heel grote dagen in de Pyreneeën."

De zevende etappe brengt het peloton het hooggebergte in, maar er ligt maar één col van betekenis op de route van 162,5 kilometer. De top van de beroemde Col d'Aspin (twaalf kilometer lang, gemiddeld stijgingspercentage van 6,5) ligt op zeven kilometer van de finish, waarna er nog een afdaling volgt naar Lac de Payolle.

"Het is niet de lastigste afdaling, maar die gaat zeker een belangrijke rol spelen vandaag", zegt Clement. "Goede dalers als Vincenzo Nibali zouden weleens beslissend kunnen zijn voor de koers."

"Maar het is lastig te voorspellen, want we zijn nog met alle 198 renners, dus er zijn 198 mensen die met een eigen doel rondrijden."

Frank

De Brabander van IAM Cycling zal vrijdag niet voor zijn eigen kansen gaan. "Ik moet vandaag bij kopman Mathias Frank blijven", doelt hij op de Zwitser die in het klassement 23e staat op 6.08 van geletruidrager Greg Van Avermaet.

"Dat komt ook omdat het een heel snel, vlak vertrek is en dan is het voor mij moeilijker mee te zitten in de kopgroep. Iedereen krijgt zo zijn beurt, we wisselen het af binnen de ploeg. Misschien ben ik zaterdag of zondag weer aan de beurt."

"Het kan zo maar dat een goede groep wegrijdt vandaag, dus we moeten wel zorgen dat we iemand mee hebben die goed bergop kan."

Barguil

Bij Giant-Alpecin is meezitten in de ontsnapping "geen must", vertelt ploegleider Marc Reef. "Het is een kleine kans, maar als er een mooie groep rijdt, kunnen we wel meezitten."

Het goede nieuws voor de Duitse formatie is dat Dumoulin donderdag in de zesde etappe beterschap toonde na zijn mindere optreden woensdag in de eerste bergrit van deze Tour. "Tom heeft gisteren voor het eerst echt mee kunnen doen in de finale. Zijn ploegmaten zeiden dat hij een heel goede beurt deed, dus dat is goed nieuws."

Belangrijkste doel voor Giant-Alpecin  is echter het klassement van kopman Barguil, die momenteel op 5.17 zesde staat en vrijdag voor de start bij de teambus bezocht werd door Tourbaas Christian Prudhomme. "Het is alle ballen op Warren vandaag", stelt Reef.

De ploegleider denkt net als Clement dat de kans klein is dat de topfavorieten voor de eindzege zich al goed zullen laten zien vrijdag. "Misschien zou dat wel het geval zijn als de finish bergop lag. Maar nu zouden ze zich weleens rustig kunnen houden met het oog op de komende dagen."

Reef heeft er vertrouwen in dat Barguil van voren mee zal zitten, ook als er aangevallen wordt in de afdaling naar de streep. "Warren hoort bij de betere dalers, hij heeft totaal geen schrik. Het zou kunnen gaan regenen in de finale, maar daar kijkt Warren alleen maar naar uit."

De finish van de zevende etappe wordt verwacht tussen 17.05 uur en 17.30 uur.

Tip de redactie