Wielrennen

Dimension Data totaal niet verrast door succes Cavendish in Tour

Door zijn olympische plannen geloofden weinig wielervolgers voor de Tour de France in de sprintkansen van Mark Cavendish, maar voor zijn team Dimension Data is het huidige succes van de Brit geen verrassing.

"Ik heb altijd in Mark geloofd", aldus ploegleider Roger Hammond van de Zuid-Afrikaanse formatie in gesprek met NU.nl.

"Ik kan je de berichten laten zien die we hem ver voor de Tour stuurden. Ook op zijn mindere momenten herinnerde ik hem eraan dat het hard werken was, maar dat het zich later zou uitbetalen. Hij geloofde daarin en wij geloofden daarin, dus we zijn totaal niet verrast."

De 31-jarige Cavendish, die donderdag in Montaubin zijn derde etappezege van deze Tour en de 29e uit zijn carrière boekte, bouwde dit seizoen volledig anders op dan in andere jaren, omdat hij in augustus op de baan olympisch succes wil boeken in Rio de Janeiro.

Omdat er tussen het eind van de Tour en de start van de baanwedstrijden op de Spelen maar iets meer dan twee weken zitten, stond de Engelsman voor een lastige opgave.

"Iedereen zei dat het te veel van het goede zou zijn, maar wij vonden van niet", zei Hammond. "Mark dacht zelf ook dat het mogelijk was, alleen moest zijn tijd dan beter gemanaged worden. Hij was daardoor een stuk meer gefocust dit jaar. Hij moest streng met zijn tijd omgaan en dat heeft hij gedaan."

Ontstressen

Cavendish maakte donderdag zijn hattrick compleet, hoewel de voorbereiding op de sprint volgens Hammond niet helemaal volgens plan verliep. "Ik heb een glaasje wijn nodig om te ontstressen", grapte de Brit.

"Ik had graag gezien dat we in de sprintvoorbereiding wat beter bij elkaar hadden gezeten als team, maar Mark is er een meester in om zich uit de problemen te werken."

"Bovendien heeft hij momenteel zoveel vertrouwen en is hij duidelijk in de vorm van zijn leven. En vertrouwen en topvorm is een heel gevaarlijke combinatie."

Champagne

Met drie etappezeges kan de Tour voor Dimension Data, dat dit jaar debuteert in de World Tour, niet meer stuk. "Dat zeiden we eigenlijk al na de eerste ritzege van Mark afgelopen zaterdag", stelde Hammond.

"Maar we zijn hier met een groep zeer gemotiveerde mensen, dus we gaan gewoon door met presteren, we gaan niet de rest van de Tour alleen maar champagne drinken."

Cavendish meldde voor de Ronde van Frankrijk dat hij ondanks zijn olympische ambities niet van plan is om eerder uit de Tour te stappen. In zijn huidige vorm lijkt dat helemaal onwaarschijnlijk, zeker met de traditionele slotrit in Parijs in het achterhoofd.

"Maar komen nog heel veel bergetappes aan voordat we de Champs-Élysées op rijden", zei Hammond. "Voor de Tour zeiden we al dat we het van dag tot dag zouden bekijken en het winnen van drie etappes verandert daar niks aan."

Lees meer over:
Tip de redactie