Wielrennen

Lotto Soudal wil rust bewaren na nieuwe teleurstelling Greipel

André Greipel was donderdag na weer een mislukte sprint in de Tour de France zo teleurgesteld dat hij direct de teambus van Lotto Soudal indook. Zijn ploegleider Marc Sergeant bewaarde even later de rust.

"Ik maak me geen zorgen", zei Sergeant in Montauban, waar Mark Cavendish zijn derde ritzege van deze Tour boekte.

Greipel kwam na een vierde, tweede en achttiende plek in de vorige sprintetappes nu niet verder dan een vijftiende plaats, terwijl de Duitser in de Ronde van Frankrijk van 2015 nog de meest succesvolle renner was met vier etappeoverwinningen.

"Cavendish is de beste sprinter in deze Tour", aldus Sergeant. "Vorig jaar was Greipel dat, maar we geven nog niet op hè. We moeten vooral kalm blijven. Er komen nog wel een paar kansen aan."

"Natuurlijk is André nu teleurgesteld, het is ook die ontgoocheling waarom hij geen interviews wilde geven. Maar ik denk dat je hem dat ook een keer moet gunnen."

Ingesloten

Sergeant stelde dat het in de zesde etappe al misging in de voorbereiding op de sprint. Greipel zat tot driehonderd meter van de streep op een goede positie, maar raakte vervolgens ingesloten en ging daardoor al vroeg rechtop zitten.

"André zat in de laatste bocht aan de linkerkant zoals we 's ochtends ook hadden aangegeven. Vervolgens dacht hij dat de renner voor hem zou aanzetten, maar dat gebeurde niet. Daardoor kwam er een hele zwerm renners op rechts over André heen. Zijn sprint was op driehonderd meter van de streep dus al voorbij."

Greipel heeft met onder anderen zijn landgenoot Marcel Sieberg (34), de Nieuw-Zeelander Greg Henderson (39), de Deen Lars Bak (36) en de Belg Jürgen Roelandts (30) een zeer ervaren sprinttrein om zich heen, maar die functioneerde donderdag niet naar volle tevredenheid.

Analyseren

"Cavendish mag hier dan de beste sprinter zijn, maar we zouden op zijn minst wel daar vlak achter moet zitten en dat is nu niet het geval", aldus Sergeant. "We analyseren regelmatig de beelden, want je moet leren van je fouten, maar de renners in onze sprinttrein weten allemaal goed genoeg wat er moet gebeuren, ze hebben zoveel ervaring."

Volgens de ploegleider van Lotto Soudal is er fysiek niks mis met Greipel. "Als er iemand is die direct zou zeggen: 'Het gaat niet', dan is het André, maar dat zegt hij nu niet. Hij moet dus wel goed in vorm zijn, alles wijst daar ook op."

Het peloton trekt vanaf vrijdag de Pyreneeën in, waardoor de sprinters voorlopig even uit beeld verdwijnen. De eerstvolgende etappe met een grote kans op een massasprint is waarschijnlijk aanstaande woensdag.

Lees meer over:
Tip de redactie