Wielrennen

Dagwinnaar Cavendish blij met tactiek in 'angstaanjagende' finale

Mark Cavendish kon donderdag nog niet helemaal beseffen dat hij in Montauban zijn derde ritzege boekte in deze Tour de France.

De 31-jarige Brit ging al vroeg aan, maar wist de concurrentie van zich af te houden en klopte op de eindstreep de Duitser Marcel Kittel en zijn landgenoot Daniel McLay.

"O mijn god, dat was angstaanjagend", blikte Cavendish terug op de massasprint. "Het was net als vroeger, iedereen zat bij elkaar in het wiel."

"Bernhard Eisel en ik zaten eigenlijk te ver van achter. Het was echt een bloedbad in de finale. Er kwamen renners van alle kanten en iedereen wilde zich in een goede positie manoeuvreren."

Vroeg

Cavendish had het idee dat hij gebaat zou zijn bij een lange sprint. "Ik wilde in het wiel van Kittel terechtkomen, dus daar vocht ik voor. Etixx-Quick-Step was niet zo goed georganiseerd, maar ik wist dat het een lange sprint zou worden."

"Ik bedacht me dus dat het verstandig zou zijn om al vroeg aan te gaan, ook omdat het een beetje omlaag ging in de finale. Ik koos dus voor een zwaarder verzet en ging maar gewoon."

"Ik bleef maar gaan tot de finish, omdat ik zo graag wilde winnen. Ik voelde dat Kittel er weer aan zat te komen naast me, maar ik deed nu wat hij de afgelopen drie jaar bij mij deed en hield hem achter me. Daar ben ik heel erg blij mee."

Groen

Met zijn derde ritzege nam de coureur van Dimension Data en passant de leiding in het puntenklassement weer over van Peter Sagan.

Maandag mocht Cavendish na zijn tweede dagzege de groene trui ook al aantrekken, maar een dag later moest hij het tricot al weer afstaan aan de Slowaak van Tinkoff.

De Brit heeft nu 204 punten. Kittel verzamelde er 182 en Sagan zakte naar de derde plek met 175 punten.

Lees meer over:
Tip de redactie