Wielrennen

Ploegleider Zeeman tevreden over niveau Kelderman na eerste bergrit

Ploegleider Merijn Zeeman van Lotto-Jumbo zag woensdag tot zijn tevredenheid dat kopman Wilco Kelderman zich in de eerste bergrit van deze Tour de France met een zestiende plaats goed kon handhaven in de groep met favorieten.

"Wilco liet een goed niveau zien, hier kunnen we verder mee", aldus Zeeman in gesprek met NU.nl

Kelderman richt zich in zijn tweede Ronde van Frankrijk minder op het klassement en vooral op dagzeges.

Etappewinst zat er woensdag in de etappe naar skistation Le Lioran niet in omdat een kopgroep met onder anderen de latere ritwinnaar Greg Van Avermaet een grote voorsprong kreeg, maar daarachter finishte de 25-jarige Amersfoorter in een groep met op Alberto Contador na alle favorieten voor de eindzege.

"Zoals we voor de Tour al hadden gezegd, is het deze dagen voor Wilco gewoon volgen en dan weten we na de Pyreneeën hoe goed hij is", zegt Zeeman. "Hij gaat niet bewust tijd verliezen in de eerste week, maar het plan is en blijft dat Wilco gaat jagen op resultaten in etappes en er komen nog heel veel ritten die hij goed aankan."

"Waar we deze week vooral mee bezig zijn, is de bevestiging dat het goed gaat, dat hij goed in zijn vel zit en dat de ploeg goed samenwerkt. Dat is het nu het belangrijkste."

Lindeman

Een tegenvaller voor Lotto-Jumbo was dat de ploeg niet vertegenwoordigd was in de kopgroep die om de ritzege mocht strijden.

"Het is natuurlijk jammer dat we niet mee waren in de ontsnapping", stelt Zeeman. "We hebben het wel echt geprobeerd, Bert-Jan Lindeman en George Bennett hebben elkaar afgewisseld aan het begin van de etappe."

"Bert-Jan heeft ook drie keer in een groepje meegezeten waarvan we dachten dat ze het gingen halen, maar die werden teruggepakt. Vervolgens redde ook een groep met George het niet en bij de volgende vlucht was wel raak."

"Dat is balen, maar met Thomas De Gendt en Van Avermaet zaten er twee supersterke renners in de kopgroep en het was ook geen sinecure geweest om die twee partij te bieden."

Groenwegen

Voordat vrijdag de Pyreneeën zich aandienen, volgt donderdag eerst nog een relatieve vlakke etappe met mogelijkheden voor sprinter Dylan Groenewegen.

Zeeman: "Dylan zat woensdag goed in de bus, dus donderdag gaan we weer voor zijn kansen."

De zesde etappe gaat over 190,5 kilometer van Arpajon-sur-Cère naar Montauban. De officiële start is om 12.50 uur, de finish wordt verwacht tussen 17.10 uur en 17.35 uur.

Tip de redactie