Wielrennen

Knaven verbaasd dat Sky pas laat hulp kreeg aan kop van peloton

Team Sky-ploegleider Servais Knaven verbaasde zich er woensdag tijdens de vijfde etappe van de Tour de France over dat zijn formatie lange tijd geen steun kreeg aan kop van het peloton.

"Movistar begon op een gegeven moment wel te rijden voor de etappezege, maar ze begonnen wel erg laat met ons helpen", aldus Knaven in finishplaats Le Lioran.

De Spaanse formatie van Alejandro Valverde en Nairo Quintana zette pas aan in het peloton toen de voorsprong van de kopgroep met nog zeventig kilometer te gaan zo'n vijftien minuten was. Vluchter Greg Van Avermaet kon daardoor naar de ritzege en de gele trui rijden.

"Voor ons was er absoluut geen noodzaak om de vluchters terug te halen", zegt Knaven. "De beste klimmer in de kopgroep was Rafal Majka en die stond al op zeventien minuten."

"Voor het klassement maakte het dus voor ons geen verschil of de kopgroep nou vijf of tien minuten had. De ploegen die de etappe wilden winnen moesten maar komen, maar die kwamen niet, of ze kwamen te laat."

Pokeren

Lange tijd bepaalde Team Sky daardoor het tempo in de grote groep, hoewel de ploeg van titelverdediger Chris Froome weinig kans had op de ritzege en niet de gele trui in zijn bezit had.

"Wij controleerden gewoon de boel", stelt Knaven. "Waarom? Omdat iedereen dat van ons verwacht. Soms denk ik ook wel: misschien moeten we het niet doen en gewoon pokeren."

"Maar dit is wel de Tour, we hebben hier het hele jaar naartoe geleefd en we nemen onze verantwoordelijkheid. Als de andere ploegen niet op tijd willen beginnen aan de achtervolging om voor de etappezege te kunnen strijden, dan is dat zo."

Poels

De eerste bergrit van deze Tour zorgde zoals Froome dinsdag al voorspeld had nog niet voor veel vuurwerk bij de favorieten voor de eindzege. Alleen de door twee valpartijen aangeslagen Alberto Contador verloor ruim een halve minuut op zijn concurrenten.

"Er bleven nog een man of dertig over in de groep met favorieten, dat zijn er nog vrij veel", aldus Knaven. "Het is dus nog moeilijk om conclusies te trekken over het klassement."

De Limburgse ploegleider zag dat zijn kopman Froome niet in de problemen kwam in de rit door het Centraal Massief. "Op de beklimmingen was Chris gewoon nog aan het praten over de radio, dus dat betekent dat hij nog wel wat over had."

Tegenvaller voor Sky was dat Mikel Landa en Wout Poels, twee belangrijke helpers voor Froome in het hooggebergte, vroeg moesten lossen en respectievelijk negen en dertien minuten na hun kopman over de streep kwamen.

"In zo'n eerste bergrit zijn er altijd verrassende namen die er niet bij zitten", zegt Knaven. "Ik hoop dat Poels en Landa straks in het hooggebergte wel goed zullen zijn."

Tip de redactie