Greg Van Avermaet kon zijn geluk niet op nadat hij woensdag in de vijfde etappe van de Tour de France de gele trui veroverde.

"Het is een grote verrassing dat ik nu in het geel mag rijden, maar alles ging perfect. Een droom komt uit. Dit is het mooiste moment uit mijn carrière", jubelde de 31-jarige renner van BMC na afloop.

"Ik heb al verschillende edities verreden en ben een paar keer dichtbij geweest, maar het is zo moeilijk om die trui te pakken. Ik wist dat ik deze keer een goede kans had."

Van Avermaet zat het grootste deel van de rit naar Le Lioran in een kopgroep van negen vluchters, waar uiteindelijk alleen hij en landgenoot Thomas De Gendt van overbleven.

Genieten

Ongeveer zeventien kilometer voor de finish ontsnapte Van Avermaet aan De Gendt, waarna hij solo naar de finish kon rijden. De Belg nam de leiderstrui over van Peter Sagan.

"Thomas en ik hebben het voorin prima gedaan. Ik wilde met hem naar de streep rijden om zeker te zijn", aldus Van Avermaet. "Ik hoopte dat er een dag als vandaag zou komen en ik voelde me goed. Morgen ga ik er zoveel mogelijk van genieten."

Bekijk hier alle klassementen en etappe-uitslagen