De aangeslagen Alberto Contador heeft de laatste twee dagen een beetje kunnen herstellen in de Tour de France, maar zijn ploegleider Steven de Jongh weet dat de Spanjaard woensdag een heel lastige rit wacht.

Contador ging afgelopen weekend zowel in de eerste als in de tweede rit onderuit, waardoor hij pijn had in zijn hele lichaam. De tweevoudig Tourwinnaar begint de eerste bergrit bovendien met ruim een minuut achterstand op de gele trui door tijdverlies in etappe twee.

"Alberto heeft nog heel veel last van kneuzingen in zijn spieren ", aldus De Jongh voor de start van de vijfde etappe in Limoges. "Het duurt gewoon een paar dagen om daarvan te herstellen. Hij was vanochtend al iets blijer, hij wordt weer wat meer zichzelf, maar je ziet dat hij nog niet heel soepel loopt."

"Maar als hij fysiek net zoveel progressie boekt als mentaal, dan heb ik goede hoop dat hij in een paar dagen weer in orde zal zijn."

Contador zal eerst woensdag in de rit door het Centraal Massief naar skistation Le Liorian moeten proberen om de schade te beperken. Met vier beklimmingen in de laatste veertig kilometer belooft dat lastig te worden.

"Het ging dinsdag al iets beter met Alberto en hopelijk gaat het vandaag ook weer wat beter, maar het zal een heel spannende dag worden met een heel harde finale", zegt De Jongh. "Het wordt een dag van overleven."

Sagan

Tinkoff heeft met Peter Sagan nog wel steeds de gele trui in de ploeg. De Slowaak meldde dinsdag dat hij zich er niet zomaar bij neerlegt dat hij de leiding in het klassement zal verliezen in de eerste bergrit.

"Peter heeft natuurlijk een paar dagen vol meegedaan in de sprint", stelt De Jongh. "Hij weet zelf ook niet zo goed wat hij vandaag kan klaarspelen. Er zijn dagen waarop hij heel goed bergop gaat, maar het zal lastig worden."