Chris Froome verwacht niet dat er woensdag in de eerste bergrit van deze Tour de France al een hevige strijd zal ontstaan tussen de belangrijkste kanshebbers voor de eindzege.

"Ik denk dat het wat te vroeg is voor een echt gevecht tussen de klassementsrenners, maar er zullen zeker tijdsverschillen ontstaan", kijkt Froome vooruit naar de vijfde etappe.

Op de 216 kilometer tussen Limoges en Le Lioran liggen zes beklimmingen, met twee van de derde en twee van de tweede categorie in de laatste veertig kilometer.

"Ik denk dat het vergelijkbaar zal zijn met etappe twee, alleen dan nog wat lastiger en selectiever", aldus Froome. "Het zal geen sprint van een grote groep worden, er zal een kleiner groepje richting de streep komen."

"Misschien is het een etappe voor iemand als Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde of Dan Martin. Ik denk dat zij de favorieten zullen zijn voor deze rit."

Contador

Alberto Contador, vooraf samen met Nairo Quintana gezien als de grootste concurrent voor Froome, heeft al bijna een minuut achterstand op de kopman van Team Sky na twee valpartijen in de eerste twee dagen.

Sky-teambaas Dave Brailsford is echter niet van plan om de Spanjaard van Tinkoff al af te schrijven. "Contador is een van de hardste jongens in het wielrennen. Hij is veerkrachtig en zijn mentale kracht is ontzettend groot."

"Niemand wil een van de grote kampioenen zien vallen of op die manier een blessure oplopen. Het is jammer voor hem, maar ik weet zeker dat hij nog zal herstellen."

Risico's

Froome staat zelf in het klassement op de vijfde plaats, met achttien seconden achterstand op geletruidrager Peter Sagan. De 31-jarige Brit is de eerste vier Tourdagen goed doorgekomen, ondanks alle hectiek in de sprintfinales.

"Risico's horen bij onze sport", stelt de Tourwinnaar van vorig jaar. "Er zijn zo veel belangen dat renners daarvoor hun lichaam op het spel willen zetten."

Vanuit de sprintersploegen kwamen de laatste dagen veel klachten dat klassementsploegen als het Team Sky van Froome zich steeds meer met de massasprints gaan bemoeien om hun kopman te beschermen, waardoor het alleen maar gevaarlijker wordt in de finales.

"We willen liever niet van voren zitten, we willen dat de sprinters kunnen doen wat ze moeten doen zonder dat wij ze in de weg zitten", reageert Froome.

"Maar als grote rondes op secondes kunnen worden gewonnen of verloren, dan moeten we van voren zitten om voor die secondes te vechten."