De renners uit de sprinttrein van Lotto-Jumbo waren dinsdag opgetogen over de sprint en de vierde plaats van Dylan Groenewegen in de vierde etappe van de Tour de France.

"Het belangrijkste is dat Dylan de snelheid heeft om van achteren te komen en toch nog vierde te worden", aldus ploegmaat Maarten Wynants in gesprek met NU.nl.

Groenewegen verloor in de lastige finale in Limoges Robert Wagner door een lekke band en in de laatste kilometer verloor hij ook het wiel van Sep Vanmarcke.

"Dylan moest daardoor een stuk eerder beginnen met sprinten dan bijvoorbeeld winnaar Marcel Kittel, maar hij leverde een indrukwekkende eindspurt af", stelt ploegleider Merijn Zeeman.

"Het is zo moeilijk om alles perfect te laten verlopen in de voorbereiding op de sprint", vult Wynants aan. "Toen ik dinsdag op drie kilometer van de streep wegstuurde, zag ik dat Kittel zich klem reed en pas op de vijftigste positie zat. Ik dacht: die gaat nooit meer meedoen om de zege, maar toch won hij."

"Je ziet dus dat geen enkele ploeg een perfecte lead-out kan doen. Het is een groot wespennest met alleen maar koninginnen. Dat is de Tour, je kunt het met niks vergelijken. Voor ons en voor Dylan is het aanpassen. Het belangrijkste is dat hij progressie boekt."

Universiteit

De vierde plaats van dinsdag volgde op de 23e plek in etappe één en de tiende plaats van etappe drie. Die stijgende lijn wil Lotto-Jumbo donderdag voorzetten als in de zesde etappe een volgende kans is voor een massasprint.

"Woensdag is een relatieve rustdag voor ons als sprinttrein en donderdag gaan het we weer proberen", zegt Wynants.

"De Tour is een beetje als de universiteit van de wielerkoersen. Dit is het allerhoogste niveau, dus het is normaal dat we nog een leerproces moeten ondergaan."

Zeeman sluit zich aan bij de woorden van de Belg. "Wat we nu aan het doen zijn, was onze doelstelling vooraf. We doen mee, ervaren hoe er gesprint wordt in de Tour de France en leren daarvan. Ik besef dat we nog tijd nodig hebben, maar ik vind dat we ons snel ontwikkelen."

Bekijk hier alle klassementen en etappe-uitslagen