Ook veel renners hadden zich maandag een groot deel van de rit stierlijk verveeld.

"Ik vond er de hele dag geen bal aan", zei debutant Timo Roosen in Angers, de finishplaats van etappe drie van de Tour de France. "Het was wel gezellig, maar het duurde gewoon lang. Je maakt wat praatjes, maar op een gegeven moment ben je uitgepraat en dan is het nóg honderd kilometer naar de meet."

Natuurlijk, de (voorbereiding op de) sprint zorgde aan het eind van de rit even voor wat opwinding, maar de aanloop daar naartoe was "supersaai", zoals Tom Dumoulin het in één woord omschreef. "Dit was echt voor niemand leuk."

Dumoulin en Roosen hadden echter net als de kijkers thuis het leukste deel van de etappe gemist. Dat begon toen Peter Sagan op een televisie in de persruimte achter een bordje verscheen met de tekst 'Angers, 4 juillet' en een microfoon ter hand nam.

"Waarom ging het zo langzaam?", vraagt een journalist. "Vandaag was een relaxte dag voor ons", antwoordt Sagan met een twinkeling in zijn ogen. "Er was maar één vluchter, dus gingen we langzaam. Ik dacht op een gegeven moment dat we net als in het verre verleden zouden stoppen voor koffie, maar er was nergens een cafeetje."

Rockster

De 26-jarige wereldkampioen is "de rockster van het wielrennen" zoals de Wall Street Journal het in aanloop naar de Tour in een uitgebreid profiel omschreef. De gele trui geeft Sagan in de eerste dagen van de Ronde van Frankrijk het ideale podium om die titel van de Amerikaanse krant waar te maken.

Volgende vraag: "Niet veel renners hebben in hetzelfde jaar de wereldkampioenstrui en de gele trui gedragen. Heb je het gevoel dat je een legende bent?" Sagan is even stil, grinnikt ondeugend en zegt dan: "Een legend? I am still living in the cycling. Misschien kan ik daar na mijn carrière over nadenken."

Een volgende journalist probeert het op een andere manier: "Je hoort bij een zeer sterke generatie renners die in 1990 zijn geboren. Heb je het gevoel dat jullie iets legendarisch kunnen bewerkstelligen voor het wielrennen?"

"Ik weet niet wat wij voor het wielrennen kunnen doen. Wij trappen gewoon". Sagan pauzeert even om te lachen om die oneliner. "Fietsen is altijd hetzelfde, voor elke generatie."

Sagan grijnst nog een keer voordat hij opstaat en in de coulissen verdwijnt.

De Franse krant La Voix du Nord berichtte in april dat vanaf de Tour van 2017 alle etappes volledig zullen worden uitgezonden.

Misschien is het een beter idee om de persconferenties van Sagan integraal door te seinen.

Verslaggever Daan de Ridder volgt de Tour voor NU.nl en schrijft regelmatig een blog.