Sprintetappes in de Ronde van Frankrijk zorgen altijd voor hectiek in de finale, maar in de eerste twee vlakke ritten van de huidige Tour lijkt de chaos nog een graadje erger dan normaal.

"Ik wil geen heel verhaal of excuses gaan bedenken, maar het lijkt nu nóg wel hectischer dan in vorige jaren", aldus Giant-Alpecin-ploegleider Aike Visbeek maandag na de derde etappe in gesprek met NU.nl.

"Mannen als Tom Dumoulin hebben soms gewoon al problemen om bij onze sprinttrein te komen. En ik hoor van meer ploegen dat ze moeite hebben om hun trein compleet te krijgen."

De kleuren vooraan het peloton veranderden maandag voortdurend in de laatste kilometers van de lange etappe naar Angers. "Er zijn zeker meer treinen dan in het verleden", stelt Visbeek.

"Je ziet duidelijk dat er meerdere ploegen beter georganiseerd zijn. Waar je in het verleden twee of drie sprinttreinen had, zijn er nu wel vier, vijf, zes ploegen die een fatsoenlijk lead-out kunnen opzetten."

Degenkolb

Giant-Alpecin mengt zich al jaren in de massasprints in de Tour, eerst met Marcel Kittel en nu met John Degenkolb als speerpunt. 

De Duitser is echter nog steeds niet honderd procent nadat hij eind januari zwaar geblesseerd raakte door een aanrijding met een auto tijdens een trainingsrit in Spanje.

"De rit van maandag vertelt mij dat John nog steeds een stap moet zetten en dat hij nog niet in topvorm is", zegt Visbeek, die zijn pupil in de door Mark Cavendish gewonnen derde etappe als dertiende zag eindigen.

"Maar gezien de voorgeschiedenis is het al een geschenk dat John mee kan doen in deze finales. Het is nu kijken wat de aankomende weken gaan opleveren, maar ik verwacht dat we de beste John gaan zien in de tweede helft van de Tour."