Peter Sagan heeft maandag na de derde etappe van de Tour de France aangedrongen op maatregelen om de veiligheid in sprintfinales te vergroten.

"Ik heb een vraag aan de UCI", begon de geletruidrager zijn persconferentie in finishplaats Angers. "Is het misschien mogelijk om de neutralisatie in de laatste drie kilometer uit te breiden? Dat is beter voor het wielrennen."

Sagan doelde op de huidige regel dat renners in vlakke ritten geen tijd verliezen voor het klassement als ze binnen de laatste drie kilometer pech tegenkomen als een lekke band of een valpartij.

De Slowaak, die achter Mark Cavendish, André Greipel en Bryan Coquard als vierde over de streep kwam in Angers, liet in het midden hoe een nieuwe regel er precies zou moeten uitzien.

"Neutralisatie in de laatste tien kilometer, de laatste vijf kilometer? Ik maak de regels niet, maar ik weet wel dat als ik vroeger naar de tv keek, dat ik Lance Armstrong nooit mee zag doen aan de sprint."

Hectisch

Grote valpartijen bleven uit in de derde Tourrit, maar de finale was wederom zeer hectisch, met veel ploegen die vooraan wilden zitten, of voor een sprinter of voor een klassementsrenner. Lotto-Jumbo-renners Dylan Groenewegen en Timo Roosen zeiden na afloop dat ze meerdere keren bijna onderuit waren gegaan.

Ook Sagan, die bekend staat als een zeer goede stuurman, had het lastig in de technische laatste kilometers. "Veel klassementsrenners willen in deze vlakke ritten meerijden met de sprinters."

"Dat is heel gevaarlijk, wij willen het als sprintploegen niet opnemen tegen én sprinters én klassementsrenners. Wie gaat dit soort etappes winnen? Sprinters, toch? Maar de klassementsrenners willen ook veilig blijven."

"Ik begrijp niet dat de regels zijn zoals ze nu zijn. Iedereen praat over veiligheid in het peloton, maar wat wordt er nu aan gedaan?", aldus Sagan, die zondag na zijn ritzege in Cherbourg al stelde dat het onderlinge respect is afgenomen binnen het peloton.

Cavendish

Cavendish had die woorden ook opgevangen. "En Peter heeft zeker een punt", zei de etappewinnaar van maandag.

"Er gaat nu zoveel geld om in het peloton, dat renners bereid zijn om meer risico's te nemen. Het belang van winnen of verliezen is zoveel groter geworden. Winnaars tonen meestal wel respect voor elkaar; het zijn vooral de renners die zelden winnen die soms bitter zijn tegenover de winnaars."

Cavendish weet niet of het verlengen van de neutralisatie in de laatste kilometers veel uit zal halen. "Om eerlijk te zijn: ik denk dat vooral de mentaliteit van de renners veranderd is."

"Klassementsrenners zijn er nu actief mee bezig om voor een breuk in het peloton te zitten in de hoop dat ze een paar seconden kunnen pakken. Dat heeft niets met het parcours te maken, maar alles met de renners."