Er moest uiteindelijk een fotofinish aan te pas komen, maar Mark Cavendish was er gelijk na afloop van de derde etappe in de Tour de France al vrij zeker van dat hij André Greipel had geklopt in de massasprint. 

"Ik stak mijn vuist ook in de lucht. Maar ik wilde het wel even zeker weten, dus wachtte ik met echt juichen", liet Cavendish maandag op een persconferentie weten.

De 31-jarige Brit van Dimension Data had lovende woorden over voor ploegleider Roger Hammond. "Hij hield vanochtend in de teambus een lang verhaal over de tactiek en het pakte eigenlijk precies zo uit als hij zei."

"Roger is de beste ploegleider die ik ooit gehad heb. Maar belangrijker nog was dat mijn ploeggenoten het plan perfect hebben uitgevoerd."

Hinault

Cavendish boekte in Angers alweer zijn 28e ritzege in de Ronde van Frankrijk. Hij evenaarde met dat aantal de Fransman Bernard Hinault. Alleen Eddy Merckx won meer Touretappes in de geschiedenis. De Belg boekte in de jaren zeventig in totaal 34 ritzeges.

"Toen ik begon aan mijn carrière had ik niet kunnen denken dat ik ooit in één adem genoemd zou worden met legendes als Hinault en Merckx. Dat is meer dan ik ooit had kunnen dromen", vertelde Cavendish.

"Ik wil mezelf niet vergelijken met die grootheden. Eén Touretappe winnen zou mijn carrière al geslaagd hebben gemaakt, dat blijf ik zeggen."

Bijzonder

Cavendish vindt dat hij in een "ongelooflijk" team zit. "De eerste keer dat ik teameigenaar Douglas Ryder ontmoette, wist ik dat het een heel speciale man was. Hij heeft deze ploeg praktisch in vijf jaar van een clubteam opgewerkt naar een ploeg die monumenten en Touretappes wint." 

"Dit team is meer dan alleen maar wielrennen en winnen. Met Qhubeka willen we 5000 kinderen in Afrika per jaar aan het fietsen krijgen."

"Dat geeft extra lading aan wat we doen, alle renners zijn daar ook erg bij betrokken; het koersen is maar vijftig procent van wat wij doen. Dat maakt dit team heel bijzonder."