Tinkoff boekte zondag al in de tweede etappe van de Tour de France een groot succes door de ritzege van Peter Sagan, maar die winst werd overschaduwd door een nieuwe valpartij en tijdverlies van Alberto Contador.

"Dit komt hard aan, het tijdverlies van Alberto is heel ongelukkig", aldus Tinkoff-ploegleider Steven de Jongh over de 48 seconden die een aangeslagen Contador in Cherbourg-en-Cotentin verloor op winnaar Sagan en de meeste van zijn concurrenten voor het algemeen klassement.

"Ik sta hier met een heel dubbel gevoel. Ik ben superblij voor Peter dat hij wint, maar het is supersneu dat Alberto nu al tijd verliest omdat hij twee keer op z'n kloten gaat."

De tweevoudig Tourwinnaar begon al met pijn in zijn hele lichaam aan de tweede etappe door een val in de eerste rit en na zo'n zestig kilometer in rit twee ging hij weer onderuit.

Sagan vertelde na de rit dat hij vlak bij zijn ploeggenoot reed toen het opnieuw mis ging. "Tony Martin zat voor Alberto en door een vluchtheuvel vlogen zijn handen van het stuur. Alberto knalde vervolgens over Martin heen. Het was een beetje een domme val", zei de Slowaak.

"Dit is wel heel veel pech", baalde De Jongh. "We zaten te vloeken in de auto, dit verwacht je natuurlijk niet. Het was al niet makkelijk voor hem en dan dit er nog bij, dat is natuurlijk klote."

Overleven

De Nederlandse ploegleider had er zondagochtend voor de start in Saint-Lô nog veel vertrouwen in dat Contador geen schade zou gaan oplopen.

"We hadden voor de start echt goede hoop dat hij de tweede etappe zou overleven, al wisten we wel dat het zwaar zou worden. Maar als hij dan nog een keer valt, begin je wel te twijfelen."

"We beseffen natuurlijk dat dit verre van ideaal is, 48 seconden tijdverlies is veel. Ik zei zaterdag dat het de eerste dagen overleven zou worden en vandaag is het overleven niet geslaagd. Maar we kunnen de zaken niet meer omkeren, dus we moeten er het beste van hopen."

De Jongh weet dat Contador niet snel zal opgeven. "Hij klaagt niet snel. En Alberto weet heel goed wat hij kan en wat er in de laatste week nog allemaal op het programma staat. Het is nog een heel lange Tour, al maakt dit het allemaal niet leuker."

Lange ritten

Op maandag en dinsdag staan er lange, vlakke ritten van respectievelijk 223,5 en 237,5 kilometer op het programma, die voor Contador in het teken van herstel zullen staan.

"Dat kan goed uitpakken, want in korte, intense ritten wordt soms heel hard gereden", zei De Jongh. "Laten we hopen dat het twee keer heel saai en een sprint wordt."

De oud-sprinter verwacht niet dat zijn ploeg de gele trui van Sagan zal gaan verdedigen. "Nee, niet nu we met een andere kopman zitten die zwaar aangeslagen is."