Peter Sagan heeft zondag de macht gegrepen in de Tour de France. De wereldkampioen van Tinkoff schreef de tweede etappe op zijn naam en pakte bovendien de gele leiderstrui.

Sagan kwam na 183 kilometer als eerste boven in Cherbourg-en-Cotentin, na de beklimming van de Côte de la Glacerie.

De 23-jarige Slowaak won de sprint van de voorste groep, die op 500 meter van de streep de Belgische vluchter Jasper Stuyven had achterhaald.

Sagan eindigde zaterdag als derde in de eerste etappe, die werd gewonnen door Mark Cavendish. Met zijn ritzege op zondag nam Sagan de gele leiderstrui over van de Brit, die moest lossen op de slotklim. Wilco Kelderman kwam als zesde over de streep. Bauke Mollema werd negende.

Tourfavoriet Alberto Contador verloor vijftig seconden. De gehavende Spanjaard was zondag opnieuw betrokken bij een valpartij. De Australiër Richie Porte van BMC kreeg in de slotfase te maken met materiaalpech en kwam eveneens op grote achterstand binnen.

Voss

Onmiddelijk na de start in Saint-Lô demarreerde Paul Voss net als zaterdag uit het peloton. De Duitse drager van de bolletjestrui wilde zijn voorsprong in het bergklassement uitbreiden. De renner van Bora-Argon kreeg bijstand van de Noor Vegard Breen, de Italiaan Cesare Benedetti en Stuyven.

Het betekende slecht nieuws voor Voss, want hij raakte zijn trui kwijt in de eerste drie bergjes van de dag van de vierde categorie. Stuyven pakte twee punten, ging Voss voorbij in de rangschikking en mag maandag in de bollentrui aan de start verschijnen. 

Het peloton hield er in de eerste 150 kilometer geen strak tempo op na, waardoor de vier koplopers een voorsprong van ruim zes minuten bij elkaar konden fietsen. Pas op dertig kilometer van de meet gingen ploegen als BMC en Team Sky zich met de achtervolging bemoeien.

Moeilijk

De voorsprong van de kopgroep werd weliswaar iets minder groot, maar toch was het gat tien kilometer voor de finish nog altijd ruim twee minuten. Het zorgde ervoor dat Voss, Breen, Benedetti en Stuyven volop in hun kansen bleven geloven.

Benedetti moest als eerste afhaken en toen de overige drie aan de lastige kilometers begonnen ging Stuyven er al snel in zijn eentje vandoor. De renner van Trek-Segafredo had het zelf echter ook moeilijk op de Côte de la Glacerie, een berg met een steilste sectie van veertien procent.

Stuyven wist het uiteindelijk niet tot het einde vol te houden. In de slotmeters toonde Sagan zijn klasse. Hij ging de sprint vroeg aan, leek even terug te vallen, maar had op het laatst nog een krachtsexplosie in huis. Daarmee bleef de Slowaak de Fransman Julian Alaphilippe voor. De Spanjaard Alejandro Valverde werd derde.

In het algemeen klassement heeft Sagan nu acht seconden voorsprong op Alaphilippe. Tom Dumoulin is op de veertiende plek de beste Nederlander. Hij heeft net als Kelderman veertien tellen achterstand op Sagan.