Marcel Kittel en André Greipel zijn zaterdag misschien wel de topfavorieten als er in de eerste etappe van de Tour de France wordt gesprint, maar beide Duitsers zijn beducht voor de wind in Normandië.

"De laatste kilometers zijn niet zo lastig vandaag", aldus Kittel voor de start in Mont Saint-Michel. "Het lastigste is om met de hele ploeg van voren te blijven. Niemand weet precies wat er vandaag gaat gebeuren, maar we weten dat we erbij moeten zijn als er zich waaiers vormen."

Het peloton rijdt in de eerste rit het departement Manche een groot deel langs de westkust, om te eindigen in Sainte-Marie-du-Mont, van D-day bekend van de codenaam Utah Beach. Het profiel is zo goed als vlak, maar de wind zou weleens een rol kunnen gaan spelen.

"Er zullen zeker waaiers gevormd worden", zei Jürgen Roelandts, een belangrijke helper van Greipel bij Lotto Soudal. "We moeten dus blijven opletten."

Uitdaging

Kittel (negen ritzeges) en Greipel (acht ritzeges) staan hoog op de seizoensranglijst wat betreft het aantal overwinningen. Bovendien hebben ze in hun carrière al respectievelijk acht en tien Touretappes op hun naam geschreven.

Beiden hebben daarom heel veel zin in de eerste sprintkans, ook omdat voor de winnaar de eerste gele trui klaar zal liggen.

"Er komen na deze etappe nog voldoende kansen voor mij", aldus Etixx-QuickStep-sprinter Kittel. "Maar ik kijk wel heel erg uit naar deze rit."

Greipel sloot zich aan bij de woorden van zijn landgenoot."Het belooft een zeer opwindende etappe te worden. Er zijn ontzettende veel goede sprinters in deze Tour. Laten we hopen wij als ploeg goed zullen zijn."

De finish van de eerste etappe wordt verwacht rond 17.15 uur.

Liveticker: Volg de eerste etappe van de Tour