Dylan Groenewegen kampte in de dagen voor zijn Tourdebuut met buikloop, maar de Nederlands kampioen is daar volledig van hersteld en hoopt zaterdag in de eerste etappe mee te kunnen sprinten om de ereplaatsen.

"Ik heb helemaal geen last meer. Het is nu alleen even afwachten hoe het met de power in de benen zit", zei de 23-jarige Groenewegen voor de start in Mont Saint-Michel.

"Normaal gesproken ben je iets verzwakt na zo'n virusje, maar het voelde vrijdag al beter. Dus ik ga ervan uit dat het vandaag ook weer verbeterd is."

De Amsterdammer won dit jaar al zeven koersen, waardoor hij in zijn eerste jaar bij Lotto-Jumbo meteen naar de Ronde van Frankrijk mocht.

De eerste rit van Mont Saint-Michel naar Utah Beach is zo goed als vlak en dus is de kans op een massasprint groot. "Ik hoop dat ik een heel mooie sprint kan rijden en in de top vijf kan eindigen. Of ik ook kan winnen? Alles kan, maar ik kan ook buiten de top tien vallen."

Spanning

Groenewegen merkte zaterdagochtend direct dat de Tour een andere wedstrijd is dan alle andere. "Normaal rijden we rechtstreeks naar de koers, maar nu moesten we een omweg nemen en stonden we alsnog in de file."

"Het is spannend met al die mensen hier en de eerste keer in de Tour met het rood-wit-blauw om mijn schouders geef ook wel wat spanning, maar ik kijk er heel erg naar uit."

Ploegleider Merijn Zeeman hield nog een slag om de arm. "Ik kijk zeker uit naar onze sprinttrein vandaag, maar ik ben er nog niet helemaal van overtuigd dat Dylan helemaal fit zal zijn deze rit."

"Het komt wel weer in orde, maar als je vandaag goed wilt zijn, dan wil je liever niet afgelopen woensdag nog in bed hebben gelegen. Maar we hebben zoals altijd een plan gemaakt en we zullen zien of hij voldoende hersteld is."

Groenewegen vertelde vrijdag aan Zeeman dat hij nerveuzer was voor het NK van vorig weekend dan voor zijn eerste Tourrit. "Dat is de goede instelling. Sep Vanmarcke zei het gister heel goed toen we bij elkaar zaten: 'Dylan moet nog niks en hij mag alles.' Daar sluit ik me graag bij aan."

Liveticker: Volg de eerste etappe van de Tour