Mark Cavendish is met 26 ritzeges met afstand de meest succesvolle renner in het peloton dat zaterdag begint aan de Tour, maar de 31-jarige Brit weet door zijn olympische plannen niet precies hoe hij ervoor staat aan de vooravond van de Ronde van Frankrijk.

"Ik heb een totaal andere opbouw van mijn seizoen gehad dan in andere jaren", aldus Cavendish. "Ik weet niet hoe dat zal uitpakken; het kan het beste of het slechtste zijn wat ik ooit gedaan heb."

De renner van Dimension Data zit net als onder anderen voormalig Tourwinnaar Bradley Wiggins in de sterke Britse baanselectie voor de Spelen in Rio de Janeiro. 'Cav' zal waarschijnlijk vanaf 11 augustus uitkomen in de eerste rondes van de ploegenachtervolging en hij rijdt op 14 augustus het omnium.

De Ronde van Frankrijk finisht pas op 24 juli, waardoor Cavendish maar iets meer dan twee weken zou hebben om zich voor te bereiden op Rio als hij de Tour uitrijdt. "Maar ik kom niet naar de Tour met het idee om eerder af te stappen."

"Vorig jaar lag ik na de Tour een week ziek in bed, dat kan ik me nu met het oog op de Spelen niet permitteren. Maar de laatste etappe met finish op de Champs-Élysées is de belangrijkste dag van het jaar voor een sprinter, dus ik hoop voor mijn ploeg en voor mijn ploeggenoten Parijs te halen."

Merckx

Cavendish heeft sinds zijn overstap afgelopen winter van Etixx-QuickStep naar het Zuid-Afrikaanse Dimension Data ritzeges geboekt in de Ronde van Qatar, de Ronde van Californië en de Ronde van Kroatië.

Zijn drie overwinningen zijn een stuk minder dan de negen van Marcel Kittel of de acht van Alexander Kristoff en André Greipel, waardoor Cavendish niet de grote favoriet is als er zaterdag op Utah Beach voor het eerst deze Tour wordt gesprint. "Ik weet echt niet hoe het zal gaan", stelt de Engelsman.

De 'Manx Missile' weet wel dat het sprinten in de Tour door de jaren heen steeds moeilijker is geworden. "Er zijn veel meer klassementsrenners en dat maakt het sprinten ook lastiger. Bijna de helft van het peloton wil vooraan zitten in de laatste kilometers."

Cavendish heeft nog twee ritzeges in de Tour nodig om de 28 van de nummer twee op de eeuwige ranglijst Bernard Hinault te evenaren. Eddy Merckx is recordhouder met 34 etappeoverwinningen. Bij een overwinning op zaterdag zou hij voor de eerste keer de gele trui kunnen veroveren. "Maar dat is niet een doel wat ik per se nog een keer wil behalen in mijn loopbaan."

De eerste etappe in de Tour start zaterdag om 12.20 uur op Mont Saint-Michel en finisht rond 17.15 uur.