Lotto-Jumbo begint zaterdag met een relatief jonge ploeg aan de Tour de France. De negen renners van de Nederlandse formatie hebben een gemiddelde leeftijd van 27,8 jaar.

Alleen het met een wildcard toegelaten Fortuneo-Vital Concept (27,7) en Lampre-Merida (26,7) hebben een nog jongere ploeg naar Frankrijk meegenomen dan Lotto-Jumbo.

Het team van de ploegleiders Nico Verhoeven, Merijn Zeeman en Frans Maassen kent met de Belg Maarten Wynants (34), de Duitser Robert Wagner (33) en diens landgenoot Paul Martens (32) drie dertigers, maar in Dylan Groenewegen, Timo Roosen (beiden 23), de Nieuw-Zeelander George Bennett (26) en Bert-Jan Lindeman (27) heeft de ploeg ook vier Tourdebutanten.

Wilco Kelderman (25) en Sep Vanmarkce (27) completeren de ploeg van Lotto-Jumbo, dat met Kelderman, Groenewegen en Roosen drie renners heeft die mee mogen doen voor het jongerenklassement.

Alleen Lampre-Merida heeft meer coureurs die in 1991 of later zijn geboren: de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes (24), de Sloveen Jan Polanc (24), de eerste Ethiopiër in de Tour Tsgabu Grmay (24) en Luka Pibernik (22) uit Slovenië.

Mollema

Kopman Bauke Mollema (29) heeft bij Trek-Segafredo juist de op een na oudste ploeg om zich heen met een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. De Amerikaanse formatie heeft liefst vijf renners van 35 jaar of ouder: Fabian Cancellara (35), Grégory Rast, Markel Irizar, Frank Schleck (allen 36) en Haimar Zubeldia (39).

Alleen Lotto Soudal (32,2) heeft door ervaren rotten als de Nieuw-Zeelander Greg Henderson (39), de Deen Lars Bak (36) en de Australiër Adam Hansen (35) een nog oudere ploeg.

Ook de negen renners van BMC (30), FDJ (30), Tinkoff (30,2), Dimension Data (30,4), Orica-BikeExchange (30,6) en Katusha (31,2) hebben een gemiddelde leeftijd van 30 jaar of ouder.

Tossato

Matteo Tosatto is de oudste renner in het peloton; de 42-jarige Italiaan is de enige veertiger in de 103e Tour. De coureur van Tinkoff begint aan zijn 34e grote ronde (twaalf keer Tour, dertien keer Giro d'Italia en negen keer Vuelta a España), waarmee hij zijn eigen record verder aanscherpt.

De jongste renner in de Tour, de Noor Sondre Holst Enger (22), is bijna twintig jaar later geboren dan Tosatto. Groenewegen is de op twee na jongste coureur in deze Ronde van Frankrijk.

De kersverse Nederlands kampioen is een van de vijftien landgenoten op de startlijst. Dat zijn er vijf minder dan vorig jaar, maar Nederland is na Frankrijk (38) en Spanje (18) wel het best vertegenwoordigd. België (14), Italië (13) en Duitsland (12) sturen minder renners naar de Tour.

De 36-jarige Sylvain Chavanel is de meest ervaren Tourrenner in het peloton dat zaterdag van start gaat. De Fransman van Direct Energie begint aan zijn zestiende Ronde van Frankijk, één minder dan het aantal van de recordhouders George Hincapie, Stuart O'Grady en Jens Voigt.

De Tour begint zaterdag met een vlakke rit van Mont Saint-Michel naar Utah Beach en eindigt op zondag 24 juli in Parijs.