Een sleutelbeenbreuk in april maakt zijn zesde Tourdeelname onzeker, maar na een goed optreden in het Critérium du Dauphiné kan Stef Clement (33) vanaf zaterdag zijn afzwaaiende ploeg IAM Cycling proberen een perfect afscheidscadeau te geven.

"De ploeg zou heel graag voordat ze ermee stopt nog een etappe winnen in de Tour", zegt Clement in het perscentrum in Saint-Lô tegen NU.nl. "Dat is een opdracht aan ons alle negen."

IAM Cycling maakte eind mei bekend dat ze vanwege een gebrek aan sponsorgelden na dit seizoen na vier jaar uit het wielerpeloton zal verdwijnen.

"Voor de ploeg en voor de sponsor is het daarom uiteraard een extra bijzondere Tour", aldus Clement, die eind 2014 overstapte van Belkin (het huidige Lotto-Jumbo) naar de Zwitserse World Tour-formatie. "Ook omdat we nog naar Zwitserland gaan deze Tour, daar zit wel wat symboliek in."

"Aan de andere kant, de Tour is altijd bijzonder. Ik probeer er niet te veel mee bezig te zijn dat de ploeg na dit seizoen stopt. Op de achtergrond wordt er door mijn management gewerkt aan mijn toekomst en natuurlijk besef ik dat een goede Tour me zeker geen windeieren zal leggen, maar ik moet nu eerst met de koers bezig zijn."

Resetten

Dat is ook een les van de eerste maanden van 2016, die voor Clement slecht verliepen. De Brabander was lang aan het sukkelen met een bijholteontsteking en door een valpartij in de Amstel Gold Race kwam daar nog een sleutelbeenbreuk bij.

"In het voorjaar had ik het in mijn hoofd heel lastig, want ik had heel goed getraind in de winter en daar kwam drie maanden lang eigenlijk niks van uit. Ik kwam niet uit die negatieve spiraal. Achteraf was die breuk een geluk bij een ongeluk, want ik werd gedwongen om te resetten, lichamelijk en mentaal."

Clement ging na een operatie aan zijn sleutelbeen zonder verwachtingen naar een al gepland trainingskamp op hoogte om zich voor te bereiden op de Dauphiné van begin juni. Met een vijftiende plaats in het eindklassement presteerde hij boven verwachting goed in de Franse etappekoers.

"Het is hartstikke mooi dat ik dat niveau kon halen met drieënhalve week trainen, zonder eigenlijk specifiek heel bijzondere trainingen te doen. Het zegt ook dat je heel goede resultaten kunt behalen als je uitgerust bent en geen stress in je hoofd hebt over allerlei dingen. Dat is alleen maar een goede les geweest."

Krediet

Clement liet bovendien genoeg zien aan de ploegleiding om net als vorig jaar geselecteerd te worden voor de Tour. "Het is mooi dat ik binnen de ploeg het krediet heb opgebouwd dat ik na slechts één goede wedstrijd toch het vertrouwen krijg voor de Tour. Dat is bijzonder."

De viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden, die na de Dauphiné in zijn eigen huis nog tien dagen lang elf uur per dag in een hoogtetent heeft gezeten om zich optimaal voor te bereiden op de Ronde van Frankrijk, geldt bij IAM Cycling samen met de 37-jarige Zwitser Martin Elmiger als wegkapitein van de ploeg.

"Martin zal dat vooral op het vlakke doen en het is mijn rol om er bergop zo lang mogelijk aan te blijven hangen."

Samen moeten ze de rust bij hun ploegmaats creëren die nodig is om een rit te winnen, al weet Clement hoe lastig dat is. "Dit wordt mijn zestiende grote ronde en ik ben pas één keer echt in de positie gekomen dat ik een etappe kon winnen (in de Giro van 2012, red.). Maar een lastige opdracht is misschien wel een mooie uitdaging."