De Tour de France liep voor Bauke Mollema niet af zoals gehoopt. Vrijdag duikelde de kopman van Trek-Segafredo uit de top van het klassement na een val, zaterdag zag hij het even niet meer zitten.

"Nadat ik gelost was, zat ik dichtbij het moment dat ik het wilde laten lopen. Maar ploeggenoten en ploegleiding spraken me moed in", zei Mollema zaterdag bij de NOS.

De Groninger richt zich al helemaal op de Spelen in Rio de Janeiro. "Eigenlijk heb ik gisteren de knop al een beetje omgezet. Rio was al een groot doel en dat is het nu zeker. Ik heb vandaag bewust al niet meer zo veel risico genomen."

Onderweg moest hij de grote mannen laten gaan en volgde er een moment van twijfel. Eenmaal terug in de groep koos hij alsnog voor de aanval.

"Ik dacht: waarom niet? Het was goed voor de moraal, al wist ik dat het lastig zou worden", aldus de nummer elf van het klassement. "Ach, tiende of elfde; als je eerst voor het podium rijdt, maakt dat niet zo veel uit."

Zondag finisht de laatste etappe van de Tour de France traditioneel in Parijs op de Champs-Élysées. Gezien het vlakke parcours is het vrijwel zeker dat de rit eindigt met een massasprint.