Tour de France

Mollema en Gesink juichen 'neutralisatie' in slotrit toe

Bauke Mollema reed zondag als de nummer zeven van de Tour de France Parijs binnen. De Groninger was blij dat hij door een jurybesluit geen tijd meer kon verliezen in de lokale rondes van de slotetappe.

"Ik ben nog nooit zo relaxed over de Champs-Élysées gereden", zei Mollema na de finish tegen de NOS. "Het was fijn dat iedereen dezelfde tijd kreeg."

De jury besloot vanwege de slechte weersomstandigheden in Parijs dat de tijd bij de eerste passage van de finish bepalend zou zijn voor het klassement. Eventuele verschillen die ontstonden in de laatste 68 kilometer telden daardoor niet mee.

"Ik denk dat iedereen daar blij mee was, van mij mogen ze de koers ieder jaar wel neutraliseren", aldus Mollema, die als 105e over de streep kwam. "Zeker als je ziet wat er allemaal nog gebeurt hier op Champs-Élysées. Zo moest ik nog van fiets wisselen omdat ik een zak in mijn ketting kreeg. Als het dan nog koers is, verlies je zo een minuut. Prima dat ze het zo opgelost hebben.''

"Natuurlijk hoort regen ook bij de koers, maar we hebben drie weken lang al zoveel stress, dan mag je op de laatste dag ook wel een beetje genieten."

Gesink

Robert Gesink, die op de 36e plaats de beste Nederlander in de daguitslag was en met een zesde plaats de beste landgenoot in het eindklassement, sloot zich aan bij de woorden van zijn oud-ploeggenoot.

"Het is beter zo dan dat je nog meer spektakel krijgt, het was al drie weken redelijk hectisch. Wij zijn ook mensen, wij hoeven ons leven niet te wagen."

André Greipel sprintte in Parijs naar zijn vierde ritzege van deze Ronde van Frankrijk. Chris Froome boekte zijn twee eindoverwinning in de Tour.

Tip de redactie