NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag de beurt aan Tom Veelers van Giant-Alpecin.

Nairo Quintana was zaterdag de sterkste van de klassementsmannen, maar strandde in het algemeen klassement uiteindelijk op iets meer dan een minuut van Chris Froome. Heeft hij niet te laat aangevallen?
"Als hij op de eerste klim zaterdag Froome had weten te isoleren, had hij in de restant van de etappe minuten kunnen pakken op Froome. Nu heeft hij het wellicht verloren in de etappe naar Neeltje Jans, waar hij op anderhalve minuut van Froome binnenkwam. Ik denk dat Quintana in de eerste twee weken niet sterk genoeg was en pas in de slotweek een beter niveau haalde. Froome haalde de hele Tour een constant niveau."

Quintana pakte deze Tour in de bergen vaker tijd op Froome dan andersom. Is het niet vreemd dat Froome wel wordt uitgejouwd en Quintana en de andere renners niet?
"Het is jammer dat Froome als enige wordt zwartgemaakt. Het boegeroep en al dat andere is zonde voor de sport. De mensen die dat doen kunnen wat mij betreft beter thuisblijven. Quintana rijdt harder de berg op, maar Froome wordt op die manier benaderd, heel jammer."

Robert Gesink en Bauke Mollema pakken de zesde en zevende plek in het klassement. Was dit het maximaal haalbare voor de Nederlanders?
"Robert verliest nu tien minuten op Froome, Bauke vijftien. Dat is eigenlijk over drie weken helemaal niets. Maar het was wel duidelijk dat de top vijf deze Tour beter was, het was voor de Nederlanders geen secondenspel met de concurrentie. Op Neeltje Jans was het vooral positionering en de plek waar je op een bepaald moment zit. In de bergen is het de wet van de sterkste en bleken Valverde, Quintana en Froome de sterksten. "

Zondag is de finish zoals elk jaar weer op de Champs-Élysées. Is de aankomst morgen nog iets voor John Degenkolb of wordt het weer André Greipel?
"Ik hoop dat John zich kan laten zien, het zou mooi zijn als Giant-Alpecin na twee jaar Kittel nu met John in Parijs wint. Het is belangrijk om in de laatste bocht voor de finish in een goede positie te zitten. Het is afwachten of Greipel na alle bergetappes nog goed genoeg is, John kan dat beter verteren over het algemeen. Peter Sagan heeft ook aangetoond snel te zijn, maar positioneerde zich in de eerdere sprints steeds verkeerd. Een vluchter zie ik niet winnen vandaag."

Hoe is het voor de renners om na twintig dagen koersen in een rustig tempo richting Parijs te rijden en vervolgens je familie en vrienden weer te zien?
"Ik heb het vorig jaar voor de eerste keer mee mogen maken. De eerste vijftig kilometer is het rustig peddelen en daarna wordt het op gang getrokken. Als je eenmaal op de Champs-Élysées rijdt is het alle rondjes constant vol gas. Tijdens de koers ben je niet bezig met het weer zien van je familie en vrienden, maar na de wedstrijd is die ontlading enorm. Het oprijden van de Champs-Élyséés vorig jaar is als een colosseum waar je met het peloton inkomt.  Een gigantisch massapubliek en al die legendarische rondjes, een superervaring."