Gesink als nummer zes van klassement naar Parijs, Mollema zevende

Robert Gesink kan de zesde plaats in het algemeen klassement van de Tour bijna niet meer ontgaan. Bauke Mollema staat zevende.

Beide Nederlanders hielden zaterdag goed stand in de voorlaatste etappe van deze Tour, de vierde en laatste Alpenrit. Mollema werd veertiende en Gesink kwam als twintigste over de meet op Alpe d'Huez.

Door zijn veertiende plaats steeg Mollema zelfs een plaats in het klassement. De kopman van Trek profiteerde van de slechte dag van de Zwitser Mathias Frank (IAM Cycling), die ruim een minuut verloor op de Groninger en van de zevende naar de achtste plek zakte.

Zondag sluit de Tour af met de traditionele rit naar Parijs. Na 109 kilometer zal er hoogstwaarschijnlijk een massasprint zijn op de Champs-Elysées.

Rooks en Theunisse

De laatste keer dat er twee Nederlanders in de top zeven van het algemeen klassement eindigden was in 1989, toen Gert-Jan Theunisse vierde werd en Steven Rooks als zevende eindigde.

Als Gesink daadwerkelijk zesde wordt, is dat niet zijn beste prestatie in de Tour. In 2010 werd de 29-jarige renner van Lotto-Jumbo vierde.

De beste prestatie van de 28-jarige Mollema is de zesde plaats in 2013.

Tip de redactie