'Korte etappes met meer actie zijn de toekomst van de Tour'

Als het aan teambaas Marc Sergeant van Lotto Soudal ligt, worden de etappes in de Tour de France de komende jaren steeds korter.

"We moeten naar korte ritten met meer actie toe. De organisatie begint ook te begrijpen dat 138 kilometer veel spannender is dan 250", zegt de Belg tegen NU.nl.

De zware bergetappe van vrijdag was 138 kilometer en zaterdag leggen de renners naar Alpe d'Huez slechts 110,5 kilometer af.

"Dat geeft spektakel, waarom zouden we drie uur extra rijden? Daar wordt niemand beter van en de renners gaan er in korte etappes sneller tegenaan."

Concurreren

Iwan Spekenbrink, manager van Giant-Alpecin, vindt daarnaast dat het wielrennen ervoor moet zorgen dat de sport beter in beeld wordt gebracht.

"We moeten gaan concurreren met andere grote mondiale sporten, kijkers aantrekken uit landen zonder wielerhistorie. Die mensen willen instant informatie over hoe hard de renners gaan op een bepaald moment en wat precies de afstanden tussen hen zijn."

Lotto-Jumbo-renner Tom Leezer ziet het al voor zich. "Ik zit er wat dieper in dan de normale toeschouwer, maar ik wil graag live naar een camera op het stuur van elke renner kunnen schakelen."

"Eerst dat overzichtsbeeld van een sprint en dan bam, dit is wat Koen de Kort ziet bij het aantrekken van de sprint. Dat vergt wel heel veel van een regisseur, maar het geeft zoveel meer emotie en explosiviteit."

Lees in NUweekend meer over de vijf veranderingen die de Tour voor 2020 nodig heeft

Lees meer over:
Tip de redactie