NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag is het de beurt aan Marc de Maar van Roompot Oranje Peloton.

Romain Bardet en Warren Barguil staan in het klassement nu binnen een minuut van Bauke Mollema, die donderdag opnieuw een slechte dag kende. Kan hij de Fransen de komende twee etappes van zich afhouden?
"Mollema is wel een bijter, een vechter. Donderdag verloor hij helaas in de afdaling de aansluiting met Alejandro Valverde en even later ook met Warren Barguil, maar hij hield het verlies beperkt. Het zou me niet verbazen als hij z'n negende plek nog verliest, maar ook niet als hij hem weet te behouden. Het blijft een karakterrenner, dat werd in vorige rondes ook duidelijk. Je hoopt uiteraard op meer, maar hij staat nog steeds tussen de beste renners van de wereld."

De naam Geraint Thomas wordt eigenlijk door vrijwel niemand genoemd, maar hij staat wel op een mooie vierde plek. Wat weten we eigenlijk over deze meesterknecht van Chris Froome?
"Hij is de wielerfans af en toe opgevallen in de voorjaarsklassiekers. Ik heb hem bij kleinere wedstrijden bergop wel van voren zien rijden, maar het grote publiek kent hem een stuk minder. Hij heeft de afgelopen jaren bewezen over een grote motor te beschikken. Wellicht zit hij in een flow en stijgt hij boven zichzelf uit, maar wie weet hebben ze bij Sky dit traject al jaren geleden ingezet en betaalt het zich nu uit. In wedstrijden komt niet altijd direct de potentie van een renner naar voren. Dat hij een paar kilo is afgevallen scheelt trouwens ook flink tijdens het klimmen."

Robert Gesink houdt zich goed staande in de Alpen. Kunnen we van hem vandaag nog een aanval op de nummer vijf in het klassement Alberto Contador verwachten?
"Het was goed om Gesink weer van voren te zien donderdag. Het ligt er een beetje aan hoe hij zich herstelt of hij vandaag gaat aanvallen, maar ik hoop het wel. Wat hij donderdag liet zien was in ieder geval dapper. Je loopt het gevaar dat je erdoorheen zakt en tijd verliest, maar het is mooi om te zien dat hij het durft. Contador reed ook goed, er zat niet veel verschil tussen de twee. Het gaat lastig worden om hem te passeren, maar als Gesink de vorm heeft zal hij het niet laten om aan te vallen."

Blijft wederom een groep vluchters vooruit of gaan de echte klassementsmannen om de dagzege strijden?
"Ik hoop dat de klassementsmannen een keer voor de zege gaan. Het zou mooi zijn om die een keer vooraan te zien strijden voor de dagwinst. Dat hebben we eigenlijk alleen in de eerste Pyreneeën-etappe gezien, toen Froome een masterclass gaf. Froome zal waarschijnlijk zijn voorsprong consolideren, maar wellicht ruiken de andere toppers bloed. Een etappezege zou een mooie bonus zijn voor de klassementsmannen. Ik geef Vincenzo Nibali een goede kans om zijn Tour een beetje goed te maken. Het zou me niet verbazen als hij met zijn ploeg de koers controleert en op de laatste klim toeslaat."