Hoewel de negentiende etappe slechts 138 kilometer telt, behoort de Alpenrit van vrijdag tot de zwaarste in deze editie van de Tour de France.

De renners moeten liefst 61,5 kilometer klimmen, oftewel 44,5 procent van de etappe.

Al na enkele kilometers doemt de Col du Chaussy op, een 15,4 kilometer lange col van de eerste categorie. Wie hier al lost, moet alle zeilen bijzetten om op tijd binnen te komen.

Na de Chaussy volgt een relatief lang vlak gedeelte, waarna de finale aanvangt met de Col du Glandon, een berg van buitencategorie. Daarna gaat het via de Col du Mollard richting de finish op La Toussuire.

Het was op deze berg waar Floyd Landis in 2006 een inzinking kreeg. De Amerikaanse geletruidrager verloor vele minuten, maar herstelde zich een dag later door te winnen na een fraaie solo. Later testte Landis positief, waardoor hij zijn Tourzege moest afstaan aan Oscar Pereiro.

In het algemeen klassement koestert geletruidrager Chris Froome nog steeds een marge van 3.10 minuten op Nairo Quintana. Robert Gesink staat zesde, terwijl Bauke Mollema de negende plaats bezet.

Interessant wordt de strijd om de bolletjestrui. Joaquim Rodriguez en Romain Bardet hebben beiden 68 punten en Jakob Fuglsang (64) en Froome (61) volgen op de voet.

Bekijk alle klassementen in de Tour de France

Vertrek: 13.20 uur
Verwachte aankomst: 17.45 uur

Doorkomsten bergklassement:
Col du Chaussy, na 15,5 kilometer (eerste categorie)
Col du Glandon, na 83 kilometer (buitencategorie)
Col du Mollard, na 103 kilometer (tweede categorie)
La Toussuire, na 138 kilometer (eerste categorie)

Supersprint:
Épierre, na 42 kilometer