De Spanjaard Joaquim Rodriguez heeft donderdag de leiding genomen in het bergklassement. Onderweg naar Saint-Jean-de-Maurienne sprokkelde de renner van Katoesja genoeg punten om Chris Froome voorbij te steken in de strijd om de bolletjestrui.

De Spanjaard kwam als eerste aan op de top van zowel de Col Bayard, Rampe du Motty, Côte de la Mure, Col de Malissol als Col de la Morte. Rodriguez veroverde zo zestien punten en kwam daarmee op een totaal van 68 punten, genoeg om Chris Froome (61 punten) te passeren.

Rodriguez moest echter voor de top van de belangrijkste beklimming van de dag lossen. Daar pakte Romain Bardet veel punten en ook op de slotklim sprokkelde de Fransman, die uiteindelijk de rit won, nog vijf bergpunten.

Bardet staat nu net als Rodriguez op 68 punten in het bergklassement, maar omdat de Spanjaard vaker als eerste boven was, mag hij de bolletjestrui aan.

De 36-jarige coureur van Katoesja reed als nummer twee in de bergstand al enige tijd rond in de bolletjestrui, omdat Froome de gele trui draagt.

De Deen Jakob Fuglsang rukte op naar de derde plaats in het bergklassement op vier punten achterstand.