NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag is het de beurt aan Rob Ruijgh van Vastgoedservice Golden Palace, in 2011 twintigste in het algemeen klassement van de Tour.

Bauke Mollema kon het woensdag niet meer bijbenen en moest de klassementsmannen laten gaan, terwijl Robert Gesink het goed blijft doen, vlak achter de favorieten. Kunnen zij hun plek in het klassement vasthouden?
"Bauke zal zich wel handhaven in de top tien. Hij staat anderhalve minuut voor op Warren Barguil, dat moet genoeg zijn om hem voor te blijven. Robert gaat het lastig krijgen om Alberto Contador nog te passeren. Die blijkt, hoewel hij de Giro heeft gereden, een taaie renner te zijn. Maar de zesde plek is voor Robert een prachtige prestatie, waar hij voor zou hebben getekend. Vincenzo Nibali staat er een halve minuut achter, dus het is afwachten hoe hij zich de komende dagen nog manifesteert."

Chris Froome en Team Sky zijn deze Tour duidelijk oppermachtig. Horen zij eigenlijk niet vaker voor een etappezege te gaan, zoals Eddy Merckx dat deed?
"Sky heeft de gele trui in handen, dus zij vinden het wel best. Ze zijn in staat om vaker voor de etappezege te gaan, maar ze willen niets aan het toeval overlaten. Voor de kijker is het wat saai, maar als renner snap ik dat voor Sky het geel het hoofddoel is. Aan de andere kant biedt het ook weer kansen voor aanvallers die lang vooruit blijven. Wellicht mag iemand als Wout Poels nog een keer voor zijn kans gaan, bijvoorbeeld zaterdag op Alpe d'Huez."

Vandaag wederom een zware Alpenetappe. Wat voor koersverloop kunnen we verwachten?
"Froome rijdt op z'n gemak door de bergen en als er in de kopgroep niemand zit die een gevaar kan vormen voor Sky, zullen zij wel vooruit blijven. Daarachter is het normaal gesproken de 'koers in de koers', maar het is de concurrentie woensdag weer niet gelukt om Froome fatsoenlijk aan te vallen. Wellicht gaat Peter Sagan wederom mee in de aanval, dat is momenteel één van de attractiefste renners in de Tour. Maar de winnaar zal iemand zijn die de klim van de hoogste categorie goed kan verteren."

Contador lijkt een plek in de top drie te kunnen vergeten en Nairo Quintana en Alejandro Valverde lijken niet in staat Froome te verslaan. Staat de top van het klassement zo goed als vast?
"Quintana en Valverde hadden gezegd Froome aan te willen vallen, maar daar is nog niet veel van gekomen. Froome is duidelijk de sterkste man in het klassement en ook de plekken daarachter lijken wel vergeven. Ik verwacht niet dat er nog veel gaat veranderen in in het klassement."