Tejay van Garderen heeft woensdag opgegeven in de Tour de France. De nummer drie van het klassement is ziek.

De kopman van BMC moest in de zeventiende etappe al snel lossen, keerde even terug in het peloton, maar moest daarna de strijd staken.

Van Garderen had onder meer last van hoofdpijn en was zichtbaar aangeslagen toen hij in de remmen kneep. De leiding van zijn Amerikaanse ploeg moest hem troosten.

De Amerikaan, die een Nederlandse vader heeft, stond derde in het klassement op drie minuten en 32 seconden van leider Chris Froome.

Door zijn opgave schuiven Robert Gesink en Bauke Mollema een plekje op in het klassement. De kopman van Lotto-Jumbo staat nu zesde en zijn voormalig teamgenoot, die nu bij Trek rijdt, is de nummer acht.

Twee keer vijfde

De 26-jarige Van Garderen maakte dit jaar juist een sterke indruk. De klimmer werd tweede in het Criterium du Dauphiné, de belangrijkste voorbereidingskoers richting de Tour, en won in de Ronde van Frankrijk de ploegentijdrit met BMC.

Van Garderen werd in 2012 en vorig jaar al vijfde in de Tour. Hij won drie jaar geleden ook het jongerenklassement in de grootste wielerkoers ter wereld.

De zeventiende rit in de Tour, over 161 kilometer van Digne-Les-Bains naar Pra Loup, zorgde voor meer afvallers. Wereldkampioen Michal Kwiatkowski moest zijn fiets langs de weg zetten op de beklimming van de Col d'Allos.

De Australiër Nathan Haas en de Fransman Jerome Coppel moesten de strijd ook staken, evenals de Ier Sam Bennett.

Volg hier de etappe via onze liveticker