NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de eerstvolgende etappe in de Tour de France. Vandaag is dat Boy van Poppel, ploegmaat van Bauke Mollema bij Trek, over de eerste Alpenrit.

De etappe van vandaag naar Pra Loup betekent het begin van vier zware dagen in de Alpen. Kan iemand Chris Froome nog van de eindzege afhouden?
"Ik dacht dat het helemaal over was nadat Froome zo sterk reed in de eerste bergritten, maar ik zag in de etappe van maandag toch nog wel wat aanvallen op hem. Nairo Quintana (de nummer twee in het klassement, red.) vond ik heel goed rijden in de rit voor de rustdag. En Alberto Contador en Vincenzo Nibali staan al ver achter in het klassement, maar zijn wel nog gretig. Ik denk nog steeds wel dat Froome gaat winnen, hij brak ook niet, maar ik heb nu wel gezien dat hij niet meer zo sterk is als een week geleden."

Ook tijdens de rustdag ging het weer over doping bij Froome. Zijn ploeg Sky heeft wat data van hem gepubliceerd over de aankomst van de tiende etappe. Is dat een goede stap om wat wantrouwen weg te nemen?
"Ik denk niet dat die gegevens van zijn wattages iets zeggen. Maar als je niks te verbergen hebt, dan kun je prima alles laten zien. Het is heel vervelend dat het steeds weer over doping gaat. We moeten ook gewoon kunnen genieten van mooie wielersport."

Bauke Mollema gaat als de nummer negen van het algemeen klassement de laatste vijf etappes in. Is die positie in de top tien belangrijker dan een ritzege?
"Voor de ploeg is een plek in de top tien van het klassement heel belangrijk vanwege de World Tour-punten die daaraan vast zitten. Het is een gok om aan te vallen, want dan kun je er ook afgereden worden door je concurrenten. Bauke moet daarom kijken of hij zich goed genoeg voelt voor een aanval, want een ritzege zou natuurlijk ook heel mooi zijn voor de ploeg. Ik had het gevoel dat hij er aan het begin van de tweede week goed doorheen kwam, maar maandag had hij moeite om bij de favorieten te blijven. Ik denk dus dat de rustdag precies op het goede moment is gekomen voor Bauke, en dan moet de top tien mogelijk zijn."

Robert Gesink zei op de rustdag dat hij "supertevreden" zou zijn met een zevende plek in Parijs. Gaat hij dat redden?
"Ik verwacht dat hij de top zeven zeker gaat halen. Hij maakt een heel goede indruk op mij. Hij komt uit een wat lastige periode, maar hij laat zien dat hij een heel goede renner is."

Maandag zat er geen enkele Nederlander in de kopgroep van 23 renners. Gaan we in de Alpen nog landgenoten zien die meedoen om de ritzege?
"Iemand als Steven Kruijswijk kan natuurlijk heel goed bergop rijden, maar ik ben bang dat we hem niet in een kopgroep gaan zien. Hij rijdt toch volledig in dienst van Gesink. Ik weet hoe is om zo'n rol te hebben; het lijkt alsof je niks doet, maar voor je ploeg ben je heel belangrijk. Maar dat is achter de schermen, het is eigenlijk jammer dat het grote publiek dat niet kan zien."