NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de eerstvolgende etappe in de Tour de France. Vandaag is dat Tom-Jelte Slagter, die de etappe met aankomst in Gap bespreekt.

Een lekker chaotische slotfase zondag. Leuk om naar te kijken toch?
"Ja, zeg dat wel. De klassementsploegen zaten weer lang voorin voor hun kopmannen, wat toch apart is om te zien. Ik vond het ook vreemd dat mannen als Mark Cavendish eraf werden gereden. Zdenek Stybar zag er in de slotfase indrukwekkend uit, hij reed twee, drie minuten lang gewoon harder dan iedereen in het peloton. André Greipel heeft in de sprint wederom laten zien dat hij de beste is, hij produceerde gewoon de meeste snelheid."

Vandaag lijkt een klassieke rit voor de vluchters te worden. Gaat er een groep vooruit blijven?
"Als ik zou moeten kiezen, zet ik mijn geld op een vlucht die uit de greep van het peloton blijft. Voor de klassementsmannen is het zaak niet in de problemen te komen en goed aan de finish te komen. In de afdaling is het nog link genoeg, daar is in het verleden genoeg spektakel geweest. In de kopgroep kan een klimmer misschien tijdens de laatste klim wegrijden of anders zullen mannen als Michal Kwiatkowski of Peter Sagan wachten op de afdaling. Zij kunnen daar het verschil maken."

Er zaten zondag drie Nederlanders in de eerste kopgroep, maar een Nederlandse etappezege bleef vooralsnog uit. Komt die er nog deze Tour?
"Er is elke dag weer een kans. Wat dat betreft zie ik vandaag goede mogelijkheden voor de Nederlanders om in een kopgroep iets te proberen. Bij Lotto-Jumbo zijn er genoeg renners die voor een etappezege willen gaan. Bij onze ploeg (Cannondale-Garmin, red.) zal Dylan van Baarle, die zondag ook al mee zat, waarschijnlijk weer zijn best doen. Bij een finish bergop zal Dylan minder kans hebben, maar als hij met een groep die klim overkomt, dan kan hij in de afdaling zomaar een gat slaan."

Het venijn zit hem dus in de slotfase. Verwacht je nog aanvallen van klassementsrenners?
"Voor de etappezege zullen ze geen ambities hebben, maar iemand als Nairo Quintana zou zomaar wat kunnen proberen. Maar ik denk dat Team Sky slim en sterk genoeg is om ervoor te zorgen dat er niemand gaat wegrijden. En anders kunnen Richie Porte of Chris Froome zelf het gat dichtrijden. Vincenzo Nibali kan fantastisch dalen, dus ik sluit niet uit dat hij of iemand anders nog wat gaat proberen, maar ik verwacht dat de mannen van Sky bij de pinken zijn."