NU.nl spreekt elke dag met een thuisblijver over de etappe van de Tour France. Vandaag de beurt aan Tom Veelers van Giant-Alpecin.

Het nieuws van de etappe van zaterdag was de beker urine die door een toeschouwer naar Chris Froome werd gegooid. Wat was jouw reactie toen je dat hoorde?
"Zulke mensen hoeven we niet bij de koers te hebben. Als je alleen maar komt om rotzooi te maken, dan kun je beter wegblijven."

"Maar 180 kilometer lang dranghekken is ook niet realistisch. En ik blijf het mooi vinden aan wielrennen dat het zo aanraakbaar is. Voor een voetbalwedstrijd betaal je al gauw 40 of 50 euro en als je met je kinderen gaat, lopen de kosten flink op. Fietsen is juist voor iedereen toegankelijk."

De toeschouwer riep 'dopinggebruiker' naar Froome. Zijn de media en het publiek te ver doorgeslagen in verdachtmakingen richting renners?
"Ik denk het wel. Er zal ook nu nog wel iets aan de hand zijn, maar het zijn vooral zaken uit het verleden waar het huidige peloton nog verantwoording voor af moet leggen. Zeker Froome, die wordt elke dag gebombardeerd met vragen over doping, omdat hij de leiding in de Tour heeft en hijzelf en zijn ploeg zo goed rijden. Dan wordt er toch al gauw richting de US Postal-ploeg van Lance Armstrong gedacht, en dat verhaal kennen we allemaal. Ik krijg zelf ook nog heel vaak vragen over doping. Mensen lezen toch het nieuws, dus het gaat er vaak over."

Over naar de koers. Vandaag wederom een heuvelachtige etappe met een redelijk vlak slot. Kan jouw ploeg Giant-Alpecin het peloton bij elkaar houden voor sprinter John Degenkolb?
"Dat zal ook aan de andere ploegen liggen. André Greipel staat nu bijvoorbeeld vrij ver achter op Peter Sagan in de strijd om de groene trui, dus misschien wil Lotto-Soudal ook wel rijden. Het zou gunstig zijn als er een niet te grote groep wegrijdt, die kun je binnen handbereik houden. Dit is een van de laatste kansen voor Degenkolb, dus het zou mooi zijn als het nu wel lukt om zijn eerste zege te pakken."

Na de rit van vrijdag was er kritiek op de tactiek van Giant-Alpecin om alles op Degenkolb te zetten. Begrijp je dat?
"De ploeg zag een kans voor Degenkolb en voor zo'n kans wil je wel werken. De Tour kan heel mooi zijn, maar ook heel vervelend als je niet presteert. Dat is bij Giant-Alpecin niet het geval, ze presteren prima, alleen is het nog wachten op het resultaat."