Koen de Kort was zaterdag in de veertiende etappe van de Tour de France de enige Nederlander die deel uitmaakte van de kopgroep waaruit winnaar Stephen Cummings kwam.

"We wilden eigenlijk mijn teamgenoot Simon Geschke in de kopgroep, maar hij was al heel vaak meegesprongen en ik wilde hem wat ontlasten", aldus de renner van Giant-Alpecin.

"Toen de kopgroep brak, wilde ik toch mee. Ik wilde me niet te makkelijk laten inhalen door het peloton. Ik heb er ook wel van genoten om voorop te rijden."

De Kort dacht geen moment dat de ritzege erin zou zitten. Daarvoor was de slotklim in Mende veel te zwaar voor de Brabander die normaal gesproken de sprint aantrekt voor John Degenkolb.

"Ik maakte al een grap met de ploegleider en zei: blijf je bij me? Ja. Dus ik zeg: of ik win gewoon? Toen moest hij alleen maar lachen. Ze hadden lekker veel vertrouwen in me, haha."

Uiteindelijk werd De Kort vijftiende op twee minuten en twaalf seconden van winnaar Cummings. "Ach, het is fijn dat het me in mijn vijfde Tour eindelijk lukt om in een ontsnapping te zitten die het einde haalt. Helaas niet echt op een aankomst die mij ligt, maar dit smaakt naar meer."

Gevloekt

Tijdens de rit hoorde De Kort van de ploegleider dat zijn zieke teamgenoot Ramon Sinkeldam moest opgeven.

"Toen heb ik wel even gevloekt, echt balen. We zijn natuurlijk Tom Dumoulin op een heel vervelende manier kwijtgeraakt en hoopten toch met zijn achten te blijven. Dat zit er kennelijk ook niet in."
Giant-Alpecin wacht na een totaal van acht ritzeges in de afgelopen twee jaar nog altijd op het eerste dagsucces deze Tour.

"Met Geschke hadden we daar meer kans op gehad. Maar een plan lukt soms niet helemaal. Dat hebben we deze Tour helaas wel vaker gezien. Nu was het een persoonlijk voordeel voor mij, anders zit er niemand mee."