Ramon Sinkeldam was zaterdag diep bedroefd nadat hij wegens ziekte moest opgeven in de veertiende etappe van de Tour de France.

"Ik ben vannacht ziek geworden en heb vanochtend niet kunnen eten. Na 20 kilometer moest ik al overgeven", aldus de renner van Giant-Alpecin.

Sinkeldam denkt dat de hitte van de afgelopen dagen in Zuid-Frankrijk geen directe oorzaak is, maar hem wel parten heeft gespeeld.

"We hadden een hotel waar het 's nachts 40 graden was. Daar word ik natuurlijk niet beter van. Ik ben echt enorm teleurgesteld."

Sinkeldam wilde bij de slotrit van de Tour in Parijs graag van waarde zijn voor kopman John Degenkolb, maar die sprint was niet zijn enige drijfveer om de zware derde week te willen overleven.

"Parijs halen was mijn persoonlijke doelstelling en ik kom daarvoor fysiek eigenlijk niet tekort, maar dan moet ik wel gezond blijven. Dan gaat er één dingetje mis en word ik ziek, dan ben je de Sjaak."

"Voor hetzelfde geld ben ik morgen weer helemaal fit, maar daar heb ik niks aan. Ik had de ronde echt heel graag willen uitrijden. Ik moest in mijn eerste Vuelta ook al na twee weken afhaken."

De Noord-Hollander, die debuteerde in de Tour, zou op de tweede rustdag van dinsdag zijn vrouw treffen in de buurt van Gap. "Nu ga ik daar naartoe reizen en moet ze me mee naar huis nemen."

Ingehakt

De 26-jarige Sinkeldam heeft nog zo lang mogelijk doorgereden in de hoop dat zijn ziekte te overwinnen was. "Het moment dat ik wist dat ik in de auto moest stappen, kwam langzaam. Ik raakte uitgeput en op een gegeven moment wist ik wel dat het over was."

"Dat wilde ik natuurlijk niet accepteren. Voor een topsporter is dit het moeilijkste wat er is. De rit van vrijdag was al heftig, maar vooral de nacht heeft er ingehakt. Ik ben natuurlijk al vermoeid na twee weken en dan kan het heel snel omslaan."