De Tourploegen nemen dezer dagen in Zuid-Frankrijk allerlei maatregelen om de renners te beschermen tegen de soms extreme hitte.

Het kwik liep vrijdag in finishplaats Rodez op tot 38 graden en zaterdag was het bij de start in dezelfde gemeente tijdens de ochtenduren al rond de 33 graden.

"We hebben veel water mee, ijszakken voor in de nek en koelvesten die renners na de koers aantrekken", vertelt Louis Delahaije, trainer bij Lotto-Jumbo, aan NU.nl.

Sommige ploegen maken ook gebruik van een ijsbad. Bij IAM Cycling stond al eens een kliko vol met ijs voor de bus waar kopman Mathias Frank na een etappe in zat om af te koelen.

"De renners raken letterlijk en figuurlijk uitgewrongen. Ik verwacht wel dat er in de Alpen slachtoffers gaan vallen", voorspelt Delahaije.

"De vermoeidheid is gewoon groter omdat ze moeilijker herstellen. Dan krijgen ze sneller last van maag en darmen, allemaal dingetjes die in de laatste week gaan opspelen."

"Het lichaam heeft een bovengrens en als het op een gegeven moment te warm wordt zegt die: ho, niet meer harder fietsen. Dat merk je nu wel in het peloton."

Koude douche

Bauke Mollema kan naar eigen zeggen goed met de hitte omgaan, maar de kopman van Trek heeft vlak voor de Tour dan ook een hoogtestage afgewerkt in Zuid-Spanje.

"Ik vind het wel meevallen. Volgens mij was het vorig jaar bij een paar etappes in de Alpen ook superwarm. Pas als het boven de 40 graden wordt, is het wel anders. Ach, ik pak na een etappe gewoon een koude douche."

Delahaije denkt dat het een voordeel is dat de renners twee weken geleden bij de start in Utrecht ook al te maken kregen met hoge temperaturen. "Normaal heeft het lichaam drie of vier dagen nodig om zich aan te passen. Die hebben we nu al gehad in Nederland."

"Dit is niet exceptioneel, in de Vuelta was het vorig jaar ook niet te harden aan het begin. Het hoort bij deze sport. In Nederland zeggen ze bij ruim 35 graden dat je binnen moet blijven en niet te veel lichamelijke inspanning moet doen. Wij fietsen als gekken van A naar B."