Movistar heeft na twee weken Tour de France het hoogste totaalbedrag aan boetes verzameld. De Spaanse formatie kreeg in de eerste dertien etappes omgerekend 767 euro aan bekeuringen.

De sancties in de Tour worden voor diverse vergrijpen in Zwitserse francs uitgedeeld door de wedstrijdjury van de internationale wielrenunie UCI.

Voorbeelden van acties die beboet worden zijn wildplassen, aan de ploegleidersauto hangen, respectloos gedrag richting de jury en eten of drinken op de verkeerde plek aannemen.

Aan die laatste actie dankt Movistar de eerste plaats. Liefst drie renners van de ploeg werden dinsdag in de laatste 20 kilometer van de tiende etappe 'gevoed' uit de ploegleiderswagen, wat hen in totaal ruim 575 euro kostte.

Iedere boete wordt aan het einde van de Tour van het prijzengeld afgetrokken. Dat bedrag verdeelt iedere ploeg na de laatste etappe in Parijs onder de renners.

Lotto-Jumbo

Movistar wordt in het boeteklassement gevolgd door MTN-Qhubeka. De Afrikaanse ploeg staat op ruim 720 euro. Het Belgische Etixx-QuickStep is de nummer drie met bijna 625 euro.

De Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo deelt de vierde plek met het Franse AG2R. Beide teams zijn een bedrag van ruim 575 euro verschuldigd.

In totaal kregen 21 van de 22 deelnemende ploegen bijna 6350 euro aan boetes. Ter vergelijking: de Italiaanse ploeg Lampre-Merida streek als minst verdienende ploeg in de Tour van 2014 een totaalbedrag van 9830 euro op.

Het Duitse Bora-Argon is de enige equipe die geen straffen heeft gekregen. Giant-Alpecin, eveneens Duits en rijdend met vier Nederlanders, heeft met 48 euro eveneens een bescheiden aandeel.

Lees bijzondere anekdotes over boetes in de Tour op NUweekend